Skibyen Ålesund

De vet ikke om det overhode lar seg realisere; men drømmen lever i hvert fall hos ildsjelene i Emblem Idrettslag; å få bygd et fullverdig skistadion og skiskytteranlegg på Emblemsfjellet.

– Skal vi nærme oss et slik anlegg sier det seg sjøl at vi må spille på lag med både kommune og ikke minst næringslivet

Janita Skogeng
Ålesund og omland

Kommende vinter kan de tilby et skileikområde der lysløypa starter. Og der idrettslaget har bygget et liten hytte som fungerer som ei varme-stue om vinteren.

– Er det realistisk å skape et større anlegg for skiidrett med de klimatiske forhold som råder i Ålesund?

– Faktisk så er det stor forskjell på temperaturen her inne sammenlignet med Ålesund sentrum. Sjøl om det er plussgrader der så kan det være opp til flere minusgrader her, sier Audun Aarøen og Janita Skogeng.

Styringsgruppe

De er begge sentrale i Emblem ILs skigruppe og med i ei styringsgruppe som ser på muligheten for utbygging av anlegget på Emblemsfjellet, under prosjektnavnet «Skibyen Ålesund».

Varmestue: En ny varmestue ble tatt i bruk i fjor der lysyløypa er. Her ser vi inne fra varmestua, fra venstre: Serine Skogeng Reiten, Janita Skogeng, Audun Aarøen og Åsmund Ertesvåg Jakobsen. 

– Tenk hvilket spektakulært syn det er å kunne se utover til sjøen og fjellene når du går på ski i dette området, sier Skogeng. Som er leder av skigruppa i idrettslaget og en ivrig pådriver for å skape et anlegg til glede for alle klubbens langrennsutøvere. Men også for byens befolkning som er glade i naturen.

– Vi snakker trolig om et tiårsperspektiv for å kunne realisere alle våre drømmer, sier Janita Skogeng videre.

Ny tilkomstveg må bygges

Men både hun og Årøen er klar på at et avgjørende moment må innfris først skal ikke drømmen knuses; anleggelse av ny tilkomsveg på fjellet. Denne vegen er tegnet inn på en arealplan for området ved Emblem.

Den nye konstellasjonen av politiske partier som har overtatt makta på rådhuset, har signalisert at de er positive til anleggelse av vegen, hvis det lar seg realisere rent økonomisk.

Skistadion: Audun Aarøen og Janita Skogeng studerer tegningene de har utarbeidet for et fullstensdig skistadion på Emblemsfjellet. 

– Jeg er kjempepositiv til de planene som foreligger hos Emblem IL, og også å få bygget en ny vei opp til skiområdet. Jeg har sjøl benyttet meg av lysløypa der oppe på kveldstid, sier varaordfører Tore Johan Øvstebø (KrF).

Han kan også fortelle at det jobbes for å bygge ny turveier som tilkomst til Emblemsfjellet, både fra Spjelkvik, Eikenosen og Emblem.

– Kommer det et utvidet løypenett på fjellet vil det være et stort aktivum, sier Øvstebø som medgir at barnefamilier går glipp av de flotte mulighetene som finnes siden dagens tilkomst er svært bratt og krevende.

Det går riktignok en vei opp til lysløypa når det er bart, men den er av meget dårlig kvalitet.

Kathrin Kobbevik, folkehelsekoodinator i Ålesund kommune, er også begeistret for tanken om å få bygget ut et fullverdig skianlegg på Emblemsfjellet.

– Jeg jubler over slike planer, men skjønner at en vei opp til området må komme skal barnefamilier få muligheten. Jeg har sjøl tre barn og vi må dra til Ørskogfjellet, Strandafjellet eller Fjellsetra for å gå på ski, sier Kobbevik.

– Det blir sikkert et økonomisk spørsmål om å få bygd vegen. Siden vår kommune for tida befinner seg på Robeklista kan det være et hinder, sier Kobbevik.

Gjør som flere enn 23.000 andre - lik Sunnmørsposten på Facebook

Bomavgift bør unngås

– Tror du folk er villige til å finansiere en slik vei gjennom en bomavgift?

Klubbhus: – I dette området ønsker vi å bygge vårt klubbhus, sier leder Janita Skogeng i Emblem ILs langrennsgruppe da vi nylig var på befaring i området der idrettslaget har sine skiaktiviteter. Og der de ønsker å få bygd ut et fullkommen skistadion med tilhørende nødvendige bygninger som klubbhus og rennsekretariat. Kartet viser en grov skisse hvordan Emblem IL har tenkt for seg at et fullverdig anlegg vil se ut hvis alt blir bygd ut. 

– Når det gjelder bompenger for å komme seg ut i et friluftsområde, tenker jeg at det ideelle er å unngå det hvis det er mulig, men noen få tiere har jeg ikke store motforestillinger imot. En høy bomavgift derimot kan skape et klasseskille som gjør at de med best råd kommer seg på skitur, mens de som ikke har så mye å rutte med ikke kommer seg på tur. Men en vei og en parkeringsplass på Emblemsfjellet som gjør det lettere for folk, spesielt barn, å komme seg på tur vil være svært viktig for folkehelsa. Emblemsfjellet er nydelig, og skiturer her vil gi bedre både fysisk og psykisk helse. Det er vist i forskning at selv korte turer i naturen, forandrer hjernen og har en målbar og positiv effekt på negative tanker, sier Kathrin Kobbevik.

Må ha med kommunen

Janita Skogeng i Emblem IL er krystallklar på at de må ha kommunen i ryggen.

God rekruttering: Emblem IL har god rekruttering i langrennsgruppa, her et knippe av den yngste garde under rulleskitrening ved Spilka. 

– Vi har blant annet sett på et anlegg som er bygd på Knyken ved Orkanger. Der har de en rekke plastbakker for hopp, en fullverdig skistadion for både langrenn og skiskyting, asfalterte rulleskiløyper, og tilhørende bygninger som klubbhus. Helt fantastisk, sier Skogeng.

Prislappen på hele utbyggingen er drøye 80 millioner kroner. I tillegg er det også nedlagt en dugnadsinnsats der som er helt unik. Og som verdsettes til flere titalls millioner kroner!

– Skal vi nærme oss et slik anlegg sier det seg sjøl at vi må spille på lag med både kommune og ikke minst næringslivet, påpeker Janita Skogeng og Audun Aarøen.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland her

Nye løyper må ryddes

Sistnevnte ser også for seg at de må utvide løypenettet en god del.

– Dagens lysløypetrasé er altfor snill. Vi må rydde plass for nye traséer som gir større utfordringer, sier Aarøen.

Og peker ut et lite fjellparti tett ovenfor dagens lysløype der det ligger til rette for tøffe motbakker og ditto utforkjøringer. Realiseres alle planer er det sjølsagt også et «must» å kunne ha et løypenett som holder nasjonale krav hvis det skal arrangeres større renn der på sikt.En fullverdig skistadion finnes ikke i dag på Sunnmøre, de nærmeste er Skaret Skisenter ved Molde og Ullsheim Skistadion ved Stryn.

Oversikt over skianlegg på Nordvestlandet:

Klikk på bildet for å få oversikt over skianlegg på Nordvestlandet.