Joachim Rønneberg er lørdagsprofilen til New York Times

– Helten fra andre verdenskrig sier hell og tilfeldigheter forhindret Hitler i å få atombombe. Slik starter reportasjen om Joachim Rønneberg.

Lørdagsprofil: – Det burde være åpenbart for folk at fred og frihet er noe man må kjempe for, sier Rønneberg til NY Times.  Foto: Staale Wattø

Ålesund og omland

I en lengre artikkel har NY Times snakket med krigshelten Joachim Rønneberg om tungtvannsaksjonen på Vemork i 1943 og kreftene og tilfeldighetene som gjorde at krigen endte som den gjorde. Og det er ikke mangel på store ord fra den anerkjente avisa:

– For en mann som reddet verden, eller i det minste hjalp til med å forsikre at Adolf Hitler aldri fikk fatt på en atombombe, har 96-åringen Joachim Rønneberg et overraskende lite heltemodig syn på de kreftene som former historien, skriver avisa.

Hell

Gjør som flere enn 23.000 andre - lik Sunnmørsposten på Facebook

– Det er så mye som bare var hell og tilfeldigheter, sier han om sabotasjeaksjonen som blåste til himmels en norsk fabrikk som var absolutt nødvendig for Tysklands atomvåpenprogram. – Det var ingen plan. Vi håpte bare på det beste, legger Rønneberg, Norges mest dekorerte krigshelt til, står det videre.

Videre skriver avisa om sabotasjeaksjonen og Rønnebergs imponerende lynne.

Bekymret

Artikkelen avsluttes med Rønnebergs syn på dagens internasjonale situasjon. Han sier han er bekymret for et nytt og bestemt Russland og han ser en motvilje i Europa til å forstå at "det er ikke en stabil verden" og at fred ikke er garantert.

– Det burde være åpenbart for folk at fred og frihet er noe man må kjempe for. Det virker som om politikerne har glemt dette.

Les hele saken i New York Times her