Gjenvinningsanlegget i Ålesund:

Søppelbrann i silo på Grautneset

Politiet er usikre på hva røyken fra en søppelbrann inneholder, og ber beboere være forsiktig med å bli direkte eksponert. Naboer til Grautneset vurderer rettslige skritt.

Se video fra brannen på Grautneset.

Ålesund og omland

Tidlig onsdag ettermiddag borret brannvesenet hull i taket for å få bedre kontroll på brannen inne i siloen på gjenvinningsanlegget.

– Det siste vi har fått opplyst, er at det er tatt hull i taket og at det skumlegges, forteller vakthavende operatør ved 110-sentralen for Møre og Romsdal til smp.no ved 14-tida.

Brannen ble varslet ved 9-tida onsdag morgen, og tre timer seinere opplyste politiet at røykutviklingen avtok. Det er likevel vanskelig å si hvor lang tid det vil ta å slukke brannen fullstendig.

– Mye avfall

– Brannen er ikke så veldig omfangsrik i areal, forklarer Arne Sigurd Hansen, fagleder for brannvesenet. Vi prøver å konsentrere oss om de stedene vi ser varmeutvikling.

– Vi har ikke helt oversikt over hvor mye avfall det er inne i siloene, men det er mye, sier Hansen.

– Den eneste veien vi kan komme inn og ha full kontroll er gjennom taket, sier Hansen. Det er bygningens konstruksjon som gjør dette. Vi må gjennom taket for å få skikkelig kontroll på det som brenner inni der.

(mer å lese under bildet)

Fagleder Arne Sigurd Hansen i Ålesund brannvesen. 

– Hva er det som brenner?

– Det er industri- og husholdningsavfall, sier Hansen.

Måler avgasser

– Er røyken farlig?

– All brannrøyk er giftig. Vi har satt igang målinger for å kunne varsle om dette overfor naboer. Akkurat nå ser disse verdiene bra ut.

– Kan dette bli langvarig?

– Det kan det bli. Ihverfall dagen i dag, sier Hansen.

– Ingen er skadet, og vi har bra kontroll på situasjonen. Vi vet ikke brannårsaken, men det er nærliggende å tenke at det kan være selvantenning, sier Hansen.

Det kom litt før klokka 11 fortsatt røyk ut fra en av portene.

Politiet opplyste klokka 10.38 at det blir tatt avgassmålinger kontinuerlig.

– Foreløpig er det ingen alarmerende utslag, opplyser politiet.

Informerte naboer

Ålesund kommune opplyser at Tafjord sendte denne sms-meldinga direkte til naboer:

«Under tømming av næringsavfall fra silo 2 ved Tafjord sitt energigjenvinningsanlegg på Grautneset, oppstod det brann i dag tidlig. Brannvesenet er på stedet og har kontroll. Det siver ut litt røyk».

Ifølge Ålesund kommunes nettside vil Tafjord oppdatere informasjonen til naboene utover dagen.

Samme silo som sist

– Det er brann i silo nummer to, samme silo som det har vært brann i tidligere, sa brannmester Frank Austdal ved 110-sentralen til smp.no klokka 09.10.

Litt etter fortalte 110-sentralen at brannen hadde spredt seg til tre siloer, men dette er ikke korrekt.

– Siloen er inndelt i tre kammer, forklarer kommunikasjonssjef Kari Løken i Tafjord Kraft.

– Brannen er i samme bygg som sist, og den har ikke spredt seg, sier Løken videre.

  Foto: Arve Bjånes

Politiet opplyser at det er til sammen rundt 5.000 tonn søppel som står i fare for å brenne opp.

– Dette er feil, det er 3.300 tonn, sier kommunikasjonssjef Kari Løken i Tafjord Kraft.


Ulmebrann på Grautneset

Ulmebrann i silo er slokket

Tafjord Kraftvarme har endelig fått kontroll på den langvarige brannen på Grautneset.

De har altså problemer med å få has på den langvarige ulmebrannen i siloen, som er en lagringssilo for næringsavfall. I slutten av september ble en ulmebrann i den samme siloen slokt, etter at det hadde ulmet i rundt to måneder. Noe av innholdet i denne lagringssiloen skal være ustabilt slik at det utvikler varme.

Naboer vurderer rettslige skritt

Naboer til Grautneset er oppbrakt over at det skjer igjen.

Etter at det først var en stor brann på Bingsa der det ble meldt om helseskadelig røyk, og nå to alvorlige hendelser på Grautneset, vurderer de mulighetene for rettslige skritt.

– Vi har tilgang til juridisk kompetanse som vil vurdere dette for oss, og vi følger saka svært tett, sier Hallgeir Reiten til Sunnmørsposten.

Han varsler at det kan komme krav om innsyn og mulige rettslige skritt fra beboerne i nærområdet etter «Lov om rett til miljøinformasjon og deltakelse i offentlige beslutningsprosesser av betydning for miljøet» og «Lov om vern mot forurensninger og om avfall».

– Vi vil først av alt sende et tydelig budskap om at nok er nok, sier Reiten.

Røyk

Øystein Kvitenes var øyenvitne til brannen like etter klokka 9 i dag. Han fortalte til smp.no at det velta mye røyk ut av port 9 og 10 ved anlegget, og at det var mye aktivitet med brannbiler og mannskap.

– Det er meldt om relativt lite røyk, og vi har foreløpig valgt å ikke gå ut med advarsel om å lukke vinduer. Det kan ha kommet mye røyk ut i forbindelse med at røykdykkere har gått inn i eller kommet ut av bygget, sier vakthavende operasjonsleder ved Sunnmøre politidistrikt.