Regjeringen Norlén tar fatt på Fagerlia

Det er få 18-åringer som kan komme hjem fra skolen og fortelle at de er blitt minister i egen regjering.
Ålesund og omland

Med «statsminister» Lisa Norlén i spissen, skal disse ni elevene de neste månedene regjere på Fagerlia videregående skole. Dette i et nytt skolekonsept, kalt LilleStortinget. Hensikten er å skape samfunnsengasjement og økt forståelse for hvordan demokratiet og styresettet fungerer i Norge.

– Regjeringen vil bygge sin politikk på frihet og tillit til innbyggerne. Viktige satsingsområder blir skole, integrering og miljø, sa statsminister Norlén, da regjeringen og dens rådgivere og sekretærer ble presentert i skolens aula tirsdag.

 – Dette blir spennende, kjekt og lærerikt. Jeg føler på ansvaret, men jeg liker å ta ansvar, sier Norlén til avisa.

Høyre og Frp-ministre

240 av skolens elever skal bekle ulike roller og oppgaver. De har tatt utgangspunkt i dagens sammensetning på Stortinget, med Høyre og Frp i regjering. Det hele kulminerer med et tredagers politisk rollespill i april.

– Jeg håper prosjektet fører til økt valgdeltakelse, sa tidligere Ålesund-ordfører, Arve Tonning, som var invitert til åpningen.

Der gledet det nok ekstra å se sitt eget barnebarn blant statsrådene.

– Et stort ansvar, men noen må ta jobben, sier «olje- og energiminister» Ole Tonning Aanderaa. Han er politisk aktiv også utenfor skoletiden, da i et annet parti enn sin atskillig mer politisk erfarne morfar.

– Jo da, jeg får vel søke noen råd fra ham. Men også fra andre, sier Ole.

Gjør som flere enn 24.000 andre - lik smp.no på Facebook

Debatter på SmpTV.

Prosjektet er et samarbeid med blant andre Sunnmørsposten.

– Dette er noe vi med glede vil bidra til, sier ansvarlig redaktør i Sunnmørsposten, Hanna Relling Berg.

Avisa vil sende debatter og regjeringsmøter fra LilleStortinget på SmpTV, slik at alle kan følge med – og elevene når ut til et stort publikum.

– Dette er en stor satsing for oss, som vi har veldig stor tro på i årene fremover. Vi ønsker å spre dette til andre skoler i landet, sier Sissel Standal, avdelingsleder på Fagerlia videregående skole.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland