I fjor var det 94 som konfirmerte seg gjennom humanistiske seremonier, i år er det 119 som vil benytte seg av tilbudet.

– Vi har hatt økning hvert år, og vi ser tendenser til at flere og flere velger denne typen konfirmasjon, sier Sissel Basso, som er lokallagsleder for Human-Etisk Forbund Ålesund og omegn.

Mange grunner

Hun tror det kan være flere årsaker til økningen.

– Hvis jeg skal være helt ærlig tror jeg mye av grunnen er at flere føler mindre og mindre tilhørighet til kirka. Jeg tror også at foreldre har blitt mye flinkere til å høre på barna. Jeg har ofte hørt om de som ikke får lov til å konfirmere seg utenfor kirka, og ikke får gaver av besteforeldre dersom de ikke gjør det religiøst, forteller Basso som tror ungdom tørr mer sjøl, er mindre opptatt av religion og i større grad tenker over selv hva de mener.

– I Norge er den religiøse myndighetsalderen 15 år. Vi er nesten det eneste forbundet som følger dette. Hos oss får man ikke melde seg inn før man er 15 år. Dermed kan det jo tyde på at ungdommene blir mer bevist når de tar et slikt sjølstendig valg, sier hun.

Gjør som flere enn 24.000 andre - lik smp.no på Facebook

Engasjert

– Der er jo mer og organisere, og særlig dette med at folk nå ønsker å sikre seg lørdagen krever organisering. Men vi har et godt innarbeidet system, og det er ikke så veldig vanskelig, sier Basso som forventer at økningen vil fortsette.

– Jeg forventer vel egentlig at antallet vil øke, men på en annen side så kan man jo stille spørsmål med hvorfor man konfirmerer seg. Og sett fra et slikt synspunkt så tenker jeg at det totale antallet konfirmanter, uavhengig av kirka og humanistisk, går ned. Men nordmenn er jo også veldig glade i tradisjoner, så det er veldig vanskelig og si, sier Basso som ser det som en gave å få arbeide med konfirmantene og lover at tilbudet deres vil være der så lenge noen ønsker å benytte seg av det.

– Ungdommene våre er utrolig engasjerte. Vi har mange som skal redde verden, og det er et veldig godt utgangspunkt, sier hun.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland