I tillegg til en presentasjon av prosjektet på dagens minikonferanse på Scandic Parken Hotel er det lagt opp til workshops før og etter.

Masse data

Forskerne skal undersøke økosystemet i arktiske områder.

– Vi skal jobbe med fiskebestandene mellom Island og Øst-Grønland og skal sette sammen data fra Tyskland, Grønland og Norge og se hvordan klima påvirker økosystemet, sier forskningsleder Agnes Gundersen i Møreforsking.

Hun forteller at det er snakk om veldig lange og veldig standardiserte dataserier der noen går helt tilbake til 1982. Gundersen sier det blir spennende å linke de lange tidsseriene med fiskedata mot klimadata og der forskerne håper på mange svar på til nå ubesvarte spørsmål.

Framtidig fiskeri

– I havet øst for Grønland er ikke beskatningspresset så høyt og det gjør det lettere å fange opp endringer, forteller Gundersen.

Hun sier kunnskapen forskerne henter inn kan være med å skape grunnlag for utvikling av nye framtidige fiskerier.

– Blant annet har vi de senere årene sett at det er kommet nye arter inn. Før var det ikke fiskeri av makrell i dette området, det er det nå. Og det er kommet mer brosme og lange inn.

Ut 2018

Prosjektperioden varer ut 2018 og omfatter deltakere fra havforskningsmiljøer i Norge, Grønland, Tyskland, Island og Danmark.

På konferansen i Ålesund i dag deltar blant annet direktør for Møreforsking, Elisabeth Støle. Fra Utenriksdepartementet kommer seniorrådgiver Bjørnar Dahl Hotvedt for å snakke om status for Norges satsing i nordområdene.

Fra Havforskningsinstituttet i Bergen kommer dr. Harald Gjøsæter som har klimaforskning i arktiske områder som tema. Og professor Brian Mac Kenzie fra Danmark skal snakke om forhold som fører til oppvarming av havet i Øst-Grønland. I dette havområdet møtes vannmasser fra Polhavet med Atlanterhavsstrømmen og som kan føre til store endringer i økosystemet.

<strong>prosjektleder:</strong> Forskningsleder i Møreforsking, Agnes Gundersen.