– Mange vet ikke hvilket stort fotografisk hull vi risikerer å ha skapt siden 2005, da digitalfoto tok helt over for tradisjonell negativfilm. Hvor blir det av alle bildene når de ikke lenger eksisterer som fysiske kopier, og hvem har tilgang til dem? spør Marit Brunstad og Mariann Runde ved Sponland i Ålesund.

– Jeg tror det er mange som ikke tenker på å informere familie og nærmeste pårørende om hvor alle digitale bilder oppbevares, og hvilket passord som gir tilgang. Hvis ikke dette er kjent, er det mange bilder som går tapt når folk dør eller mister minnet gjennom for eksempel demens, påpeker Brunstad.

Gjør som over 25.000 andre - lik smp.no på Facebook

Utstilling

Gamle fotoalbum og familiebilder i ramme er nå utstilt i butikken, med tidsriktige detaljer fra 70- og 80-tallet.

– Jeg har bilder i albumet av ei bro jeg var redd for å gå over da jeg var liten. Og bilder som dokumenterer at jeg var med på å rive utedoen på hytta. Det er bildene som gjør at jeg husker disse tingene, sier Brunstad.

Lagring

Siden 2005 er det stort sett digitale bilder folk har tatt. Mange tar flere tusen bilder hvert eneste år.

– Det florerer nå av datavirus som på et øyeblikk kan ødelegge alt du har på maskinen din, inkludert alle private familiebilder. Det er derfor viktig å sikre bildene ved at de lagres minst to ulike steder, både hjemme og for eksempel på jobb, ved hjelp av en ekstern harddisk.I tillegg til riktig lagring er det verdifullt å gjøre bildene tilgjengelige, i album og fotobøker.

– Det mest verdifulle i hele albumet er lista med navn på personene som er avbildet. Det var gamle tante Jenny som skrev alt ned mens hun husket. Det bør alle være flinke til. En kort tekst til bildene er gull verdt for de som kommer etter.

– Kanskje tar vi om 25 år litt færre bilder i dag, sletter mer og blir flinkere til å samle det beste og det vi ønsker å huske i fysiske album og bøker, slik vi gjorde før, tror Brunstad og Runde.