I dag er det kun barn som er født innen 31. august som har lovfestet rett til barnehageplass påfølgende år. Dette gjør at barn født senere på høsten i dag risikerer å ikke få barnehageplass før de er nærmere to år.

Regjeringen ønsker nå å gi alle september- og oktoberbarn lovfestet rett til barnehageplass, og har nylig sendt forslag til dette ut til høring.

Ikke innført

– Dette er et høringsforslag om utvidet rett til barnehageplass, og er ikke avgjort ennå, sier Turid Sandnes, som har ansvar for barnehageopptaket i Ålesund kommune.

Gjør som flere enn 25.000 andre - lik smp.no på Facebook

For Ålesund kommune gjelder den lovfesta retten til barnehageplass for barn født til og med august.

– Men erfaringsmessig er det likevel mange barn, født i september, oktober, november og desember som får plass fortløpende, forteller hun.

Har førsterett

– Men fortsatt er det slik at vi først må sikre plass til de som har lovfestet rett til plass, før vi ved ledig kapasitet kan tildele plass til de som er født senere på høsten, påpeker hun.

Sandnes viser også til at mange private barnehager tok opp september- og oktoberbarn i fjor.

Taper inntekter

– Hva skjer i Ålesund hvis det blir vedtatt at september- og oktoberbarn skal ha lovfestet rett til plass?

– I fjor så vi at mesteparten som var født i september og oktober fikk plass. Men utfordringen vår kan bli å gi plass når foreldrene ønsker det, for det kan bety inntektstap for barnehagene å holde av plasser. Hvis de ønsker plass i september, og slipper å betale for august, gir det inntektstap for barnehagene, sier Sandnes.

Må gi plass

– Men blir forslaget vedtatt, må vi gi barna plass. Antall søkere i Ålesund har vært rimelig konstant, så hvis det ikke er store avvik i år, så tror jeg ikke dette blir så utfordrende for oss, sier Sandnes.

Hovedopptaket til barnehageplass i Ålesund har søknadsfrist 15. mars i år.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no