Aspøy omsorgssenter:

Kulturdager med det lille ekstra

Det er ikke småtteri de har å glede seg til, beboerne på Aspøy omsorgssenter.

Trives på Aspøy Beboere Odd Rødseth og Marion Orloff klare for bingo - og masse annet kjekt på Aspøy kulturdager.   Foto: Lars Inge Skrede

– Kultur og opplevelser er et viktig bidrag til folkehelsa

Anne Berte Hareide

Korridortrim Trim gir også trivsel. Her fra korridortrim nylig, på Aspøy omsorgssenter. Aktivitetene blir dokumentert i egne minnealbum, til glede for både beboere og pårørende.   Foto: Aspøy omsorgssenter

Ålesund og omland

Et fruktbart samarbeid mellom pårørendeforeningen og omsorgssenteret gir eldre på Aspøy ekstra mange kjekke opplevelser.

Andre året med Aspøy kulturdager

Denne uken ble nemlig Aspøy kulturdager sparket i gang på institusjonen med 46 beboere, hvorav 12 er såkalte avklaringsplasser.

Forberedelser av kostymer til musikalen den 3. mars, samt allsang og kirkekaffe i samarbeid med Ålesund kirke, er allerede gjennomført.

Framvisning av historiske bybilder, konsert med Veterankorpset og altså egen musikal er noe av det som ligger foran i dagene og ukene som kommer. I tillegg til egne vinterleker med trim i korridorene , fiskematlaging, ny konsert - og masse mer.

Er med på alt som er kjekt

– Det er veldig kjekt med alt mulig som de får i gang her. Og jeg er med på alt som er kjekt, sier Marion Orloff (86), opprinnelig fra Vigra, men bosatt på Aspøya gjennom mange år.

Dette er andre året omsorgssenteret arrangerer egne kulturdager, etter kjempesuksess i fjor. Arrangementene går over tre uker, med «hviledager» innimellom.

– Det er kjekt å samles og møtes på denne måten, mener også Odd Rødseth, en av de andre beboerne på senteret.

Etter å ha vært med på å lage hatter og andre kostymer tidligere i uken, hadde 20 av de eldre fredagsbingo idet Sunnmørsposten var innom. Trim, spill og høgtlesing er blant de faste aktivitetene der i gården.

– Nå skal vi være heldige og vinne litt. Jeg pleier å være heldig i spill, jeg, smiler Marion.  

Viktig bidrag til folkehelsa 

– Kulturdagene skal gi folk opplevelser og det lille ekstra, sier Anne Berte Hareide, konstituert virksomhetsleder ved Aspøy omsorgssenter. 

– Kultur og opplevelser er et viktig bidrag til folkehelsa, mener hun.

Omsorgssenteret har i mange år hatt egne aktivitetsopplegg med trimløyper, som har gått parallelt med OL eller VM i ulike sportsgrener, for eksempel skiskyting.

– Det er fantastisk å se de eldre i aksjon, og den gleden og mestringen alle da kan oppleve, forteller hun.

Også kulturelle aktiviteter er det ellers sjelden lenge imellom på senteret.

– Det er viktig at det hele tiden er noe å glede seg til, og at man ikke bare blir sittende i en stol, mener Hareide.