Sånn tenkte Lars Inge Skrede, Sofie Svanes Flem og Nils Harald Ånstad da de skulle planlegge serien #typiskålesund, som sparker i gang de nye ålesundssidene på Smp.no.

– Vi sendte ut noen følere i veteranbilmiljøet, men så kom tipset om bilen til Pål Anda Jansen. I tillegg til at selve bilen er ei perle, viste eieren dens seg å være av den særdeles positive sorten. Ikke bare stilte han bilen til disposisjon, han tilbød seg også å kjøre den for oss i serien. Da var det ikke vanskelig å slå til, skryter trioen.

Vil du lese flere nyheter fra Ålesund? Her finner du den nye Ålesund-sida!

#typiskålesund

De fem episodene i det som er en roadmovie fra de ulike bydelene i Ålesund kan du se nettopp på de nye ålesundssidene fra og med fredag. Uten å røpe for mye handler det - som tittelen på serien tilsier, om det som er typisk ålesundsk, og faktisk også om det som er typisk for hver enkelt bydel. Men så var det bilen, da. Porschen til Pål Anda Jansen. Den er ei historie i seg selv.

– Det er ei Porsche 356 kabriolet fra 1953, dette. Denne typen kom i tre modeller: A, B, C og pre-A - eller tidlig A. Min bil tilhører sistnevnte, og det finnes ikke så mange av dem, forteller eieren.

Gave: Veteranbilen Pål eier har vært gitt i gave flere ganger. Selv fikk han den til 40-årsdagen sin.

Holm og Henie

Nokså sjelden, med andre ord, men det er mer. Mye mer. For eksempel at bilen er i så vidt original og god stand at kjennere omtaler den som blant de åtte mest originale av sitt slag i verden.

Og nevnte vi at den første eieren var forretningsmannen Kjell Holm fra Ålesund?

Gave - og mer gave

At veteranbilen kom han i hende er noe han i første omgang kan takke morfar Birger Anda - dernest opphavet sitt, for.

– Morfar kjøpte først landstedet til Holm i Skodje sentrum, og seinere også Porschen. Denne ga han så i gave til bestemora mi, Oddlaug, forteller Jansen.

– Dette er en bil jeg har kjent til siden jeg var liten. Som jeg i si tid øvelseskjørte med, og som er den eneste større gjenstanden jeg har igjen etter besteforeldra mine. Det er mange som har signalisert at de har vært interessert i å kjøpe bilen. Svaret er tvert nei, sier han.

Holm & Henie: Forretningsmannen Kjell Holm var den første eieren av det som nå er Påls Porsche. Holm var en periode forlova med kunstløpsdronning Sonja Henie, og her er de to fotografert nettopp i Porschen - etter sigende utenfor huset hennes i Oslo og i forkant av et isshow på Jordal Amfi, i 1953. Foto: Utlånt av Pål Anda Jansen

– Du er kanskje spesielt bilinteressert, spør vi, på jakt etter et siste, spesielt poeng.

– Overhodet ikke! Kort tid etter at jeg traff hun jeg er gift med, skulle hun fylle spylervæske på bilen jeg hadde den gangen, en Audi. Da hun ringte til meg og spurte hvor spylevæsketanken lå, måtte jeg melde pass. Jeg hadde ingen anelse, og det endte med at hun måtte få hjelp av en kompis av meg.