Stramt arbeidsmarked:

Populære jobber i NAV

NAV i Sula hadde nylig 55 søkere til ei veilederstilling.

Jeg kan ikke huske vi har hatt så mange søkere til ei stilling tidligere

Ingunn Kalvatn
NAV
  • NAV består av den statlige Arbeids- og velferdsetaten og de delene av kommunenes sosialtjenester som inngår i de felles lokale kontorene.
  • Hver kommune har sitt NAV-kontor. Det er rundt 500 NAV-ansatte i Møre og Romsdal.
  • NAV har fylkesadministrasjon i Molde med Stein Veland som direktør.
Ålesund og omland

– Jeg kan ikke huske vi har hatt så mange søkere til ei stilling tidligere. Det er mange gode søkere, og det tar tid å gå gjennom alle, sier avdelingsleder Ingunn Kalvatn ved NAVs kontor i Sula.

Stillingen var en vanlig markedsrettet veilederstilling, og denne gangen uvanlig bredde på utdanning og bakgrunn på søkerne.

Mer enn det doble

– Vanlig vis har vi 20 til 25 søkere på slike stillinger, sier Kalvatn, som regner med å besette stillingen i løpet av neste uke.

Ingunn Kalvatn er NAV-leder i Sula. 

– Hva er grunnen til at stillingen er så populær?

– Det henger trolig sammen med det generelt stramme arbeidsmarkedet, mener hun.

Oljenedtur på Vestlandet:

Ledigheten øker mer enn ventet

Arbeidsledigheten fortsetter å stige, og veksten overrasker ekspertene. Regjeringen beskyldes for å undervurdere krisen i norsk økonomi.


Også hennes kollega i Ålesund, Wald Svarstad, kan bekrefte at NAV har populære jobber. Da man tidligere i år lyste ut en håndfull stillinger, kom det 177 søkere. Mange av dem hadde mastergrad.

God utdannelse

– Det er ikke uvanlig at det er mange søkere når vi lyser ut stillinger. Denne gangen var det flere stillinger som gikk ut samtidig, blant annet fordi vi har fått tildelt flere stillinger fra nyttår og at vi har noen permisjoner, sier Svarstad.

Wald Svarstad er NAV-leder i Ålesund. 

De nye stillingene som NAV lyste ut satte krav om minimum bachelor og samfunnsfaglig utdannelse. Flere i søkerbunken hadde master grad.Han tror en av grunnene til økt interesse for jobber i NAV er at mange bedrifter har bygget ned administrative jobber.

Variert bakgrunn

– Dere kan løse arbeidsledigheten ved å ansette flere?

– He, he. Nei, da måtte vi virkelig ha stått på, smiler Svarstad, som i mars opplevde 160 flere arbeidsledige enn året før.

Pressekontakt for NAV i Møre og Romsdal, Erik Huseby, sier til Sunnmørsposten at det gjennom lang tid har vært god søknad til jobber i NAV.

– Vi har vært heldige med mange spennende søkere. Vi har bruk for folk både med helse- og samfunnsfaglig bakgrunn, sier han. De må også kunne kommunisere godt.

Regjeringen vil utvide permitteringsordningen

Regjeringen foreslår å utvide permitteringsordningen fra 30 til 52 uker. – Positivt, men for sent, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.


NAV har både statlige og kommunalt ansatte, en arv etter sammenslåingen for ti år siden. Det er over 500 NAV-ansatte i Møre og Romsdal, 320 av dem er kommunalt ansatt.