Lørdag formiddag var verdensrekorden på Slinningsodden et faktum. Etter at bålet var blitt målt til 47,4 meter kunne bålgjengen slippe jubelen løs etter å ha jobbet natten lang.

Senere var det klart for tenning av bålet, og tusenvis av mennesker møtte opp for å få det med seg. I tillegg til de lokale var det også flere som hadde tatt turen langveis, og noen turister var også innom Slinningen for å få med seg den store begivenheten.

Fikk du ikke sett det spektakulære Slinningsbålet? Her er historien om verdens høyeste bål

Tente bålet

Bålgjengen kom gående gjennom folkemengdene på Slinningen klokka 21, og ble tatt imot med jubel, applaus og norske flagg.

Etter litt fram og tilbake, samt litt nerver fra bålsjef Alexander Heen, ble det til slutt Eirik og tvillingbroren Anders Giske som fikk det ærefulle oppdraget med å tenne verdens høyeste bål. Mer enn 47 meter over bakken kunne de ta dype bukk til publikum som jublet etter at årets Slinngsbål var tent. De to ble tatt imot av resten av bålgjengen som sto og ventet på bakken med champagne.

Bålguttas egen video: Se video fra toppen av Slinningsbålet

– Det var jo en historisk tenning. Det var utrolig stort, sier Anders som sammen med Eirik ser ut til å ha et usedvanlig stort engasjement for Slinningsbålet. Etter den to og en halv måneder lange byggeprosessen, som var nokså intens mot slutten, er nemlig brødrene Giske ikke i tvil.

– Vi kunne gjerne begynt å bygge igjen i morgen vi, sier de.

God stemning

Deler av bålgjengen møttes ved de siste flammene av bålet søndag kveld. Der skulle de feire med det som har blitt en tradisjon, nemlig å sprenge oljetønner på bålet.

– Det var helt fantastisk. Vi har fått enormt med gratulasjoner og respons og det har vært veldig hyggelig. Det er en ære å være en del av det, forteller Giske brødrene før en annen skyter inn at han aldri har vært så stolt som da han fikk gå med den røde Slinningsbål-genseren blant folk på lørdag. – Det er ekstremt sosialt. Ingen andre har det slik. Det er viktig for Ålesund. Vi er alltid en gjeng, og blir som en familie, sier tvillingene.

Neste år

Etter et slikt suksess år er det kanskje vanskelig å se for seg at neste år blir like bra. Politiet har av sikkerhetsmessige årsaker nemlig sagt at nå har bålet nådd sin maksimale høyde. Men bålgjengen planlegger allerede neste års bål, og selv om de ikke vil røpe mye lover de noe storslått også da.