Det sa overlege på øyeavdelingen på Ålesund sjukehus, Geir Hanken, da han og overlege Sigrun Ringdal Pedersen offisielt tok i mot avdelingas nye og kostbare netthinnekamera.

Onsdagens overrekkelse sto de to ildsjelene bak aksjonen «De små vil også se» for, Liv-Tone Ulstein Brunstad og Anette Iren Myklebust Haram. På fem uker, midt i julestria i fjor, samlet de inn 1,1 million kroner til netthinnekameraet som skal sørge for at for tidlig fødte barn skal kunne få viktige øyeundersøkelser i Ålesund.

Har gjort intervjuer med neonatal-foreldre: Foreldre foretrekker Åse

Tre uker i Trondheim

De to mødrene opplevde selv å få barn som var født altfor tidlig. Liv-Tones gutt fikk øyebehandling i Ålesund fordi han var for svak til å transporteres, mens Anette Irens gutt ble fraktet til Trondheim. Der ble han undersøkt med netthinnekamera og ble værende i tre uker.

Riktig tidspunkt

– Mange premature barn utvikler øyesykdom. Tidligere har vi måttet sende barn med mulig behov for øyebehandling til Trondheim der de i blant har måttet vente flere uker for å finne rette timingen for inngrepet.

– Med dette kameraet kan vi gjøre objektive funn og dokumentere dem. Vi kan sende bildene til Trondheim i stedet for barna, kan du si, slik at de slipper å være der oppe og vente på det riktige tidspunktet. Eller finne ut om vi kan hjelpe dem her og spare dem for hele turen, sier Pedersen, som også trekker fram avdelingas kompetanseheving som et pluss med det nye kameraet.

Sparer tid og reise Med bilder fra et lokalt netthinnekamera kan man kommunisere med leger på andre sykehus. Det kan bety at man ikke behøver å sende fra seg de små pasientene, men behandle dem lokalt, forklarer seksjonsoverlege Beate Horsberg Eriksen (t.v.). Videre sitter Anette Iren Myklebust Haram, overlege Sigrun Pedersen og overlege Geir Hanken. Foto: Nils Harald Ånstad

(Artikkelen fortsetter etter bildet.)

Trygge rammer

Undersøkelsen gjøres med et fiberoptisk kamera, og tar vanligvis bare få minutter. Det kan utføres mens barnet ligger i fanget til foreldrene, eller i senga der det pleier å ligge.

– To timer med ustabil transport er jo en stor belastning for så små. Og to uker på et annet sykehus er en belastning for hele familien, sier Anette Iren.

Ved mishandling

Den nye maskina kan også brukes ved diagnostikk og dokumentasjon av øyesykdom på større barn, og ved shaken baby syndrom, netthinneblødning som oppstår når spedbarn blir mishandlet og ristet.