Odd Einar Holten har vært lærer på Ellingsøy barne- og ungdomsskole siden 2010. Det samme året ble det konstatert at han hadde fått MS.

– Jeg har vært i full jobb hele tida, og synes ikke at sjukdommen setter mange begrensninger for det livet jeg lever. Men jeg innser at det hadde vært tyngre å yte 100 prosent i yrkeslivet uten assistanse.

Praktisk hjelp

Odd Einar Holten er blant dem som har benyttet seg av NAV-ordningen med funksjonsassistanse i arbeidslivet. For Odd Einar innebærer det at Bernt Ove Slotsvik bidrar med praktisk hjelp i jobbhverdagen.

– Det betyr blant annet at jeg kan be om hjelp til å bære bøker og annet materiell som jeg trenger, forteller Holten.

Det hender også at undervisningen foregår på tre-fire rom samtidig, og da er det rasjonelt å få hjelp til de praktiske tingene som det tar tid for meg å gjøre.

– Jeg synes i grunnen han kunne ha spurt om hjelp litt oftere, men han kan være nokså sta, sier Bernt Ove Slotsvik.

God kjemi: Kollegene Bernt Ove Slotsvik t.v. og Odd Einar Holten har en god tone. Helt nødvendig for at ordningen med funksjonsassistanse skal virke, mener begge to.

Les også: Ny Nav-leder i Ålesund

Han var allerede ansatt på skolen da han også fikk spørsmål om å bli funksjonsassistent. Og det er helt tydelig at kjemien stemmer perfekt mellom de to kollegaene.

god ordning: Karen Louise Nærø t.v. og Mildrid Bakken er rådgivere i NAV Hjelpemiddelsentral Møre og Romsdal som fatter vedtak om funksjonsassistenter for hele landet.

– Og det er viktig, slår Karin Louise Nærø og Mildrid Bakken i NAV Hjelpemiddelsentral Møre og Romsdal fast.

Det er de som behandler disse sakene for hele landet.

– På landsbasis er det nå 217 brukere av ordningen. 15 av dem er i Møre og Romsdal, og vi ser at dette er en suksess.

Skeptisk i starten

– Det var tidligere rektor som hadde hørt om ordningen, og som spurte om dette kanskje kunne være noe for meg, forteller Odd Einar Holten. Jeg var som sagt ikke helt overbevist til å begynne med.

Etter et par år med funksjonsassistanse, sier Holten at det var et riktig valg.

– For meg er det viktig å vite at dette også er god samfunnsøkonomi. Det ville ha kostet samfunnet mer med meg ute av arbeidslivet.

– For mange er det en lettelse når en slik ordning er på plass, sier rådgiverne fra NAV.

Hør om hennes kamp mot multippel sklerose (MS): Fra egen kamp til kamp for andre

Skeptisk: Odd Einar Holten likte i utgangspunktet ikke tanken på å få hjelp. Nå fungerer det godt.

Får man en fysisk funksjonsnedsettelse, må man ofte be kolleger om mye hjelp. Til slutt kvier man seg kanskje for å spørre, og det blir vanskelig å fungere godt. En lønna assistent løser problemet.

Antallet timer med funksjonsassistanse, varierer etter behovet.

– I vårt tilfelle assisterer jeg Odd Einar på mandag, onsdag og fredag, og det betyr slett ikke at jeg fotfølger han hele dagen, ler Bernt Ove Slotsvik. Men jeg kjenner han såpass godt nå, at jeg ser når han sliter selv om han ikke ber om hjelp.

– Men mine elever må også delta mer sjøl i timene, og det er bare positivt.

Akkurat nå er Holten i gang med gruppa som skal ha «sal og scene» som valgfag. De skal sette opp en kabaret, og her er det til stor nytte og hjelp at Bernt Ove Slotsvik kan steppe inn som kulissesjauer og altmuligmann.

– For skolen er det veldig positivt at vi fortsatt får beholde en dyktig kollega med solid kompetanse, sier rektor Camilla Lorgen Viddal.