– Jeg håper det blir et dørgende kjedelig budsjett, sier ålesundlistas gruppeleder, Hans Kjetil Knutsen, som ikke tror det vil komme store overraskelser når rådmann Astrid Eidsvik legger fram sitt budsjettforslag for formannskapet tirsdag.

– Et kjedelig budsjett betyr at linjene i økonomiplanen blir fulgt, og det er helt nødvendig, mener Knutsen.

Spørsmål

Til dagens møte i formannskapet har den samme Knutsen også meldt inn et spørsmål til ordfører Eva Vinje Aurdal om de galopperende utgiftene til bøter for utskrivingsklare sjukehuspasienter.

– Jeg vil høre om ordføreren kan gi oss oppdaterte opplysninger både om hvor mange pasienter det handler om, og hva slags løsninger kommuneledelsen ser for seg, sier Knutsen. Kan det bli slik at flere eldre i Ålesund må bo på tomannsrom?

Aps gruppeleder, Svein-Rune Johannessen, tror tirsdagens budsjettforslag vil vise at det fortsatt må kuttes.

Bruker mer

Dette begrunner han blant annet med at de såkalte Kostra-tallene viser at Ålesund bruker mer på pleie og omsorg enn andre kommuner i sin gruppe.

– Vi bruker tre tusen kroner mer enn Molde pr. innbygger over 67 år, og hele 22.000 kroner mer enn Sandefjord. Helse- og sosialsektoren har vært gjennom enorme omorganiseringer de siste årene, og det er slett ikke sikkert at vi er ferdige med den prosessen, sier Johannessen. Aps gruppeleder tror at man skal greie å lande også neste års budsjett.

– Hvis vi klarer det, har vi kommet halvvegs i nedbetalinga av gjelda som holder oss på Robeklista. Også på barnehagesektoren bruker Ålesund mer penger enn kommuner i den samme Kostra-gruppa.

– Her må det åpenbart gjøres noe med struktur og organisering, sier Johannessen, som innrømmer at det blir mest forretningsdrift og lite politikk i en kommunen som må navigere innenfor Robeks stramme rammer.

Lite å investere

Politikerne venter seg heller ingen store overraskelser på investeringsbudsjettet. Pengene må først og fremst brukes til å betale gjeld, men gruppeleder Geir Stenseth i Frp håper likevel at det skal bli mulig å starte planlegginga av en del prosjekter.

– Vi må for eksempel begynne å planlegge rehabilitering av Ålesund sykehjem på Borgundvegen 199, mener Stenseth. Han håper også at det skal finnes penger til bygningsmessige tiltak på de skolene som har akutt plassmangel.

– Og så går jeg ut ifra at rådmannen avstår fra å foreslå økte politikerlønner. Det er skammelig hvis dette skjer igjen. Geir Stenseth forutsetter også at biblioteket på Moa ikke blir rørt og at de kommunale avgiftene ikke øker mer enn prisstigningen. Kostra-tallene viser at Ålesund bruker litt mindre på grunnskole enn andre kommunene på samme størrelse.

Bruker mer

Budsjettkontrollen etter første tertial, viste et kommunalt merforbruk på vel 30 millioner kroner.

I juni kom formannskapet med sine innspill der de ba om tiltak både i barnehagesektoren, pleie og omsorg, utskrivingsklare pasienter og spesialundervisning. Tirsdag får de vite hvordan rådmannen har tenkt å løse disse utfordringene.

Vil du lese nyheter fra Ålesund? Sjekk vår byside

– Ei skam hvis det blir nye forslag om økte politikerlønninger, mener Geir Stenseth.