Harald Torsviks plass:

Spent fordi Keiser Wilhelms gate stenges for trafikk

– Dette er spennende, men folk trenger mer tid til å venne seg til og prøve ut ei sånn endring, enn det de får her.
Bakgrunn
  • Den europeiske mobilitetsuka blir arrangert årlig fra 16. – 22. september. Hovedmålet er mindre bilbruk.
  • Ålesund kommune har lagt opp et omfattende program disse dagene, deriblant test av en framtidig gateterminal i Keiser Wilhelms gate.
  • Som følge av testen går mange av bybussene fra gateterminalen i stedet for fra rutebilstasjonen. Det er også gjort endringer i kjøremønsteret i testområdet.
Ålesund og omland

Drosjeeierne Morten Abrahamsen og Arve Listhaug i Ålesund Taxi oppsummerer i grunnen tilbakemeldingene fra Sunnmørspostens rundtur i området fra Harald Torsviks plass til posthuskrysset i går – selve kjerna i gateterminaltesten, i ei setning.

For dagen før fredagens testoppstart gikk nemlig positiviteten og skepsisen hand i hand, skal vi dømme ut fra svarene fra de vi snakka med.

Lurer du på hva dette er? Vann møter byrom på Harald Torsviks plass

Spenning rundt trafikk

Samtidig som «artig at det skjer noe» var en gjenganger enten vi slo av en prat med Martin Skuseth på rusletur gjennom sentrum i lunsjen, vgs. elevene Michael Akslen og Andreas Fuglstad på veg tilbake til time hos Akademiet, de to nevnte karene fra Ålesund Taxi og sist men ikke minst ekteparet Hanne og Arne Skar, blei det også gitt uttrykk for usikkerhet knytta til en del ting:


Kronikk 6. september:

«Når hørte du sist en 14-åring si at han eller hun skal gå seg en tur for å nyte utsikten?»

Denne sommeren har det blitt utført et grundig arbeid med å dokumentere tingenes tilstand og bruken av byrom i Ålesund.

– Trafikkavviklinga, kommer det kontant fra flere, deriblant nettopp ekteparet Skar.

– Ett er at deler av Keiser Wilhelms gate blir stengt for biltrafikk noen få dager mens det testes, men hvordan vil det fungere, dersom dette også blir permanent en gang i framtida? Det er vi veldig spent på, sier Arne.

Her kan du lese flere saker om byutvikling i Ålesund.

Vrien kunst

– Og hva er egentlig greia med den kunsten, undrer andre, deriblant Michael Akslen og Andreas Fuglstad, begge elever ved Akademiet vgs.

DEBATT Nå kan du si din mening om byutvikling i Ålesund - klikk på bildet og delta i debatten. 

– Vi tror testen går bra, og er sjøl blant de som bruker buss mye og som derfor skal hit og ikke på rutebilstasjonen disse dagene. På grunn av arbeidet som er gjort her er området også kulere, men den kunsten, den forstår vi ikke heilt hva er, medgir de.

Om tid

Drosjeeier Listhaug blir den som får det siste ordet.


Prøvesmaking av framtida:

Skal teste ny gateterminal før den er bygget

En ny kollektivterminal er del av bypakken for Ålesund. Eksakt når terminalen kommer vet en foreløpig ikke, men: I en hel uke i midten av september skal man late som om den er på plass.

– Jeg for min del tviler på at ålesunderne rekker å skjønne hvor den midlertidige taxiholdeplassen er lagt, før testen er over. Med mer tid hadde det nok gått seg til, og på kvelds- og nattestid vil vi trolig kunne bruke mer enn de tre p-plassene vi har fått til rådighet i Kipervikgata. Men så var det dette med dagtid da, sier han med et megetsigende blikk bort på den nye holdeplassen. For der, på to av tre plasser ment for drosjer, er en lastebilsjåfør i full sving med å sette av varer.

– Og det kan jeg godt forstå kan være nødvendig. Samtidig skjer det jo på det som er satt av som holdeplass. Som sagt, dette skulle ha vært testa lenger.