Denne uttalelsen kommer fra Cecilie Langvatn, som sammen med kona Monica Langvatn driver Let`s Eat Deli ved Kiperviktorget i Ålesund. Før prosjektet med den midlertidige gateterminalen i Ålesund kom i gang, samt byutviklingskontor på gateplan i Keiser Wilhelmsgate, hadde de to heller dårlige erfaringer med kommunens plan- og bygningsavdeling.

– Tidligere har vi følt at gode ideer har blitt møtt med negative holdninger, men nå går det an å slå av en prat på gata eller stikke innom kontoret. Det er veldig positivt, sier Cecilie.

Endring

Hun og Monica mener at det har skjedd en holdningsendring hos folk i Ålesund siden de tok over Let`s Eat på Kiperviktorget i 2013.

– Før kunne vi aldri la noe stå ute, men nå får utemøblene stå urørt både om nettene og i helgene. Det er som om folk ønsker at byen skal være fin, at den skal utvikle seg, sier Cecilie.

Hun og Monica var mandag ettermiddag blant dem som hadde tatt turen til det midlertidige byutviklingskontoret for å høre arkitekt Anette Helstad presentere resultatene fra byromsundersøkelsen som kommunen har gjort i sommer. Undersøkelsen viser hvordan byrommene brukes, eller kanskje enda viktigere, hvordan de ikke brukes.

Delta i debatten om byutvikling i Ålesund her

Små grep

Helstad viste forsamlingen en rekke eksempler på dårlig bruk av byrommene i Ålesund, og måtte, på kommunens vegne, vedgå at mye kunne blitt bedre med små grep - som å holde orden, vaske søppelkasser og unngå å plassere søppelkasser rett foran utsikten.

Samtidig lanserte Helstad en rekke ideer til hvordan byrommene kan brukes bedre. Blant annet ved å etablere flere sitteplasser, lage en «fadderordning» for å holde sjøtrappene i stand, etablere badeplass à la Sørenga i Oslo og få på plass gatemalerier på gavlveggene i byen.

Nyttig

I etterkant var det debatt, der Trine Klemetsen fra Bypatrioten, Benedikte Holen fra Kube og Jim Gjerde fra Studentparlamentet stilte i panelet.

Debatten ble en livlig diskusjon mellom salen og paneldeltakerne, der en rekke ideer ble lansert. Byutvikler Silje Sollien noterte ivrig.

– Dette er veldig nyttig for oss, og det er tydelig at engasjementet er stort.

Vil du lese nyheter fra Ålesund? Sjekk vår byside

Cecilie (t.v.) og Monica Langvatn, som driver Let`s Eat mener det har skjedd en holdningsendring i Ålesund. – Før kunne vi ikke ha noe stående ute, nå får utemøblene stå, forteller de to. Foto: Nils Harald Ånstad.