Det sier Eva-Brit Langva fra Miljøpartiet De Grønne. Et enstemmig bystyre stemte for hennes seks endringsforslag til rusmiddelpolitisk handlingsplan, og det betyr blant annet at det skal innføres en ordning som sikrer rusavhengige reint utstyr.

– Det skal også plasseres ut sprøytebokser til brukt utstyr på toalettene under Hellebroa og i Korsatunnelen, sier Eva-Brit Langva.

Politiet: – Redusert skjenketid er viktig, men ikke avgjørende

Stolt

MDG-politikeren legger ikke skjul på at hun er stolt av det hun oppnådde i bystyret torsdag.

– Det er en god plan som nå er vedtatt, men den manglet noe konkret om hva vi kan gjøre for de rusmiddelavhengige som ikke har tilbud av noe slag. For disse finnes hvis vi bare ønsker å se dem, sier Eva-Brit.

Et annet av forslagene som fikk tilslutning, var å etablere en nytt lavterskeltilbud for mennesker i aktiv rus.

I Langvas forslag står det at et slikt lavterskeltilbud kan drives i samarbeid med frivillige organisasjoner.

Kjenner miljøet

Politikeren Eva-Brit Langva kjenner rusmiljøet bedre enn de fleste av sine kolleger i bystyret. Hun er tidligere sprøytenarkoman, men har vært rusfri i fem år.

– Men jeg har alltid vært miljøbevisst, og vet hvor viktig det er at brukt utstyr må bli tatt vare på en skikkelig måte. De gule boksene vil sørge for at ingen skader seg på brukte sprøyter.

– Hva med reint utstyr?

– Dette må organiseres ved at de rusavhengige får det utlevert. Mange bruker utstyret om og om igjen, og når trangen er sterk, spiller det ingen rolle om man utsetter seg selv eller andre for risiko og smitte.

Reint utstyr Noen steder finne det sprøyterom der sprøyter kan settes i trygge omgivelser. I Ålesund skal det etableres en ordning der man kan få tilgang på reint utstyr.

Skjer overdoser

Eva-Brit Langva understreker at det stadig skjer overdosedødsfall og dødsfall der rus er årsaken.

– De færreste dør med en sprøyte i armen, og da blir det ikke registrert som overdosedødsfall. Men hva med alle som dør av organ- eller hjertesvikt på grunn av rus? Det blir hevdet at det ikke er noen stor overdoseproblematikk i Ålesund og at kommunen har nok tiltak for å forebygge overdoser. Jeg mener begge deler er feil.

Hun er også opptatt av at de tiltakene som hun fikk bystyret med seg på, kan være med på å gi rusavhengige et verdigere liv.

– Jeg har selv ligget under Hellebroa, og vet hvordan det kjennes, sier Eva-Brit Langva.

Hun fikk også bystyret med seg på at det skal utvikles en lett tilgjengelig webbasert oversikt over de tilbudene som finnes om oppfølging og ettervern.

Flere Ålesund-nyheter? Sjekk vår byside