Tøft Arnfinn Larsen mener politikerne ga grønt lys for færre sykehjemsplasser.

– Formannskapet vedtok å ta de største innsparingene i helse og sosial.

Det sier Arnfinn Larsen etter at formannskapet i Ålesund vedtok at helse- og sosialsektoren skal ta vel ni av de 15,7 millionene som må spares på 2017-budsjettet. Larsen sitter i eldrerådet, i tillegg til at han er en tydelig talsmann for lovfesta rett til sykehjemsplass.

Budsjettvedtak

Når innsparinger ble et tema allerede på formannskapets første møte på nyåret, er det fordi bystyret ba om dette i sitt budsjettvedtak. Bystyret ga rådmannen fullmakt til å fordele innsparingene på de ulike virksomhetene, og at hun måtte komme med en oversikt over hvordan hun har tenkt å gjøre det på det første formannskapsmøtet i 2017. Rådmannen foreslår tiltak som fikk Hans Kjetil Knutsen fra Ålesundlista til å reagere.

Han var heller ikke fornøyd med at rådmannen hadde lagt de såkalte Kostra-tallene til grunn for flere av forslagene sine.

– Dette er byråkratitankegang, hevdet Knutsen. Vi må se nærmere på behovene i Ålesund kommune. Ikke på statistikken.

Knutsen var enig i at man kan vedta å spare inn 2,9 millioner kroner som ikke går direkte ut over brukerne. De resterende 6,2 millionene ville han komme tilbake til når det foreligger konkrete forslag om hvor pengene skal spares.

Omkamp

Varaordfører Tore Johan Øvstebø (KrF) lurte på om dette var ment som en omkamp om budsjettet fra Knutsens side.

Høyres Øystein Tvedt og Geir Stenseth i Frp var enige med Knutsen i at de ville ha konsekvensene på bordet før de vedtok innsparinger. Stenseth hadde også merket seg at rådmannen har nevnt trygghetsalarmer i sin saksutredning.

– Hvis det skal gjøres noe med betalingen for disse, må de senkes og ikke heves, mente Stenseth.

Oppfølging

Rådmann Astrid Eidsvik understreket at forslagene til innsparinger er en oppfølging av budsjettvedtaket.

Formannskapet vedtok innsparingsforslagene for de andre virksomhetene uten debatt, og Hans Kjetil Knutsen fikk heller ikke flertall for sitt forslag om å vente med de vel seks millionene. I vedtaket står det også at omfordeling av ressurser fra institusjoner til hjemmetjenesten skal utredes.

– Jeg kan ikke skjønne at dette betyr noe annet enn færre sykehjemsplasser. Det må jeg si er et tøft signal fra politikerne våre, sier Arnfinn Larsen.