Nytt tilbud til elever med vanskelig atferd:

Opplæringstilbudet har fått navnet «Løftet», og skal etableres på Ratvikåsen skole.

Kultur- og oppvekstutvalget skal behandle saka på sitt neste møte, og rådmannen skriver at grunnskolene i Ålesund hvert eneste år må håndtere elever som av ulike grunner ikke kan delta i ordinær undervisning.

– Det er elever som på ulike vis har spesielle utfordringer på skolen, sier kommunalsjef Bjørn Ivar Rødal. Og «Løftet» skal være for dem som har behov for et tidsavgrensa opplæringstilbud.

Samler kompetanse Kommunalsjef Bjørn Ivar Rødal sier at et godt tilbud for elevene er det viktigste, men «Løftet» vil også samle viktig kompetanse.

Rødal understreker at det aller viktigste er å hjelpe disse elevene tilbake til sin egen skole så snart det er forsvarlig.

– Men er det bra å ta dem ut av skolen?

– Dette handler om få elever. Mellom fire og seks i året som trenger et skjermet opplæringstilbud. Ved å samle kompetansen på ett sted, mener vi at elevene får et bedre tilbud, sier Rødal.

Kommunalsjefen sier at det også er viktig å bygge opp kompetanse på de ulike skolene, slik at elevene fra «Løftet» blir tatt godt vare på når de kommer tilbake til sine egne skoler.

Fra første mars

Hvis bystyret sier ja til planene på sitt februarmøte, skal «Løftet» være på plass fra 1. mars.

– I første omgang skal tilbudet gå fram til 1. august i 2019, sier Bjørn Ivar Rødal.

Da skal det evalueres, og mulighetene for permanente lokaler må også avklares.

«Løftet» vil få tre fast ansatte der det blant annet skal finnes spesialkompetanse i konflikt- og aggresjonsdempende tiltak. Det tverrfaglige vil bli tatt vare på ved at kommunen bruker annen relevant kompetanse som allerede finnes bl.a. i det såkalte grunnskoleteamet og i annen alternativ opplæring.

– Hva med økonomien?

– «Løftet» vil ikke øke driftsbudsjettet for grunnskolen. Når vi samordner et slikt tilbud for fem-seks ressurskrevende elever, vil vi drive mer kostnadseffektivt og forutsigbart enn i dag. Kvaliteten vil også bli bedre, slår kommunalsjefen fast.

Vil du lese flere nyheter fra Ålesund? Her finner du Sunnmørspostens Ålesund-side

Kan eskalere

I sakspapirene til kultur- og oppvekstutvalget beskriver rådmannen noen av problemene med å gi denne elevgruppa et godt tilbud på de enkelte skolene. Det handler både om å ha eget kvalifisert personale, men også om at det kan ta for lang tid å få ekstern hjelp.

– I ventetida opplever en ofte at vanskelighetene eskalerer og at situasjonen blir verre for alle involverte, skriver rådmannen. Resultatet kan bli skolevegring hos elevene og sykmeldinger blant de ansatte på skolen. De fleste skolene har heller ikke nok plass til å gjennomføre den individuelle opplæringa de gjerne vil gi. Løsninga kan bli et bomberom i kjelleren eller leide lokaler utenfor skolen som gjør at eleven blir isolert fra fellesskap med jevnaldrende. Flere tilsatte og leide lokaler betyr også større utgifter. Her kan det fort bli snakk om årlige ekstrakostnader på mellom en halv og én million kroner pr. elev, skriver rådmannen.

«Løftet» skal være et tilbud for elever i grunnskolen.

– For ungdomsskoleelever har vi flere muligheter i vår virksomhet for alternativ opplæring, sier Rødal.

Ungdomsskolene har også egne praksisgrupper og utplasseringstiltak som kan hjelpe elevene til å fungere på skolen.