Det sier Arnfinn Larsen, prosjektansvarlig i Volsdalen og Nørve Pensjonistforening. Nå har foreningen fått med seg et enstemmig fylkesårsmøte i Pensjonistforbundet bak kravet om å protokollføre hvem som stemmer hva.

Har ikke skjedd noe

Følger loven

Det er nemlig ikke noe krav i Kommuneloven om at det skal noteres hva hvert enkelt parti stemmer.

– Men det er viktig å understreke at det er full åpenhet om stemmegivningen i bystyret, sier bysekretær Irene Kalstad Aase i Ålesund.

Hun svarte pensjonistforeningen i 2015, og har ikke noe annet svar nå.

– Møtene i bystyret er åpne, og de blir også lagt ut på web-tv for dem som ønsker å følge møtene der, sier Kalstad Aase.

Elektronisk

Hun sier at med 49 stemmeberettigede i bystyret, er det ikke like enkelt å notere antallet stemmer per parti som i kommunestyrer med færre representanter.

– Et elektronisk tellesystem hadde selvsagt gjort jobben enklere, men jeg tror ikke vi kan forvente at en slik investering blir prioritert nå, sier bysekretæren.

– Det som er nytt nå i forhold til for to år siden, er at dette kan være et innspill til nye Ålesund kommune i arbeidet med politisk styringsstruktur, sier Irene Kalstad Aase.

Dette er ikke godt nok for Pensjonistforbundet som viser til at resultatet av voteringer i Stortinget blir oppgitt i antall ja og nei-stemmer fra hvert enkelt parti.

– Det er en demokratisk rett for innbyggerne å få vite dette, – også i saker i kommunestyrene, skriver Pensjonistforbundet i uttalelsen fra årsmøtet.