– Vi støtter forslaget om ekstern utlysning, men det er ikke et signal om at vi ikke har gode interne søkere. Jeg håper inderlig at vår rådmann søker, sa Svein-Rune Johannessen (Ap) fra bystyrets talerstol torsdag kveld.

– Jeg kunna godt ha vedda på hvem som blir rådmann, men jeg tror oddsene hadde blitt lave, sa Frps Geir Stenseth uten at han trengte å si mer om hvem han ville ha satt pengene sine på.

Hvem ansetter?

Det som så ut til å være en grei sak der bystyret skulle velge medlem og vara til et ansettelsesutvalg, utviklet seg til en debatt om hvem som egentlig skal ansette den nye rådmannen. I ordførerens forslag til vedtak står det at det er den såkalte fellesnemnda som skal få den jobben. Fellesnemnda tar over prosessen med kommunereformen når Stortinget har gjort sitt endelige vedtak om hvilke kommuner som skal slå seg sammen og fram til den nye kommunen er en realitet.

Gir ikke fra seg makt

Seier Kirsti Dale innkasserte en solid politisk seier i bystyret i saken om ansettelse av rådmann. Foto: Hilde Hovik

Men Kirsti Dale (uavh.) er ikke villig til å gi fra seg bystyrets makt til ei nemnd som hun også mener er satt sammen slik at den ikke representerer alle politiske partier i Ålesund bystyre. Fellesnemnda er ikke oppnevnt ennå, men det ligger i kortene at det er den såkalte styringsgruppa som kommer til å få den jobben.

Dale la fram et forslag om at kommunestyrene i de fem kommunene ikke må gi fra seg en millimeter politisk makt og sørge for at det er der rådmannen blir ansatt.

Frps Geir Stenseth var enig, og foreslo at et felles kommunestyremøte i Nye Ålesund kunne gjøre den formelle ansettelsen på seinsommeren. Ordfører Eva Vinje Aurdal så for seg at gode søkere kunne trekke seg med utsikt til å bli diskutert i et kommunestyremøte med 133 representanter.

– Vi er kanskje ikke så attraktive som vi tror, og må tenke litt på omdømmet vårt, mente Vinje Aurdal. Geir Stenseth var sikker på at en jobb som blir utlyst på vanlig måte og ikke avgjort i de lukkede rom vil være positivt for omdømmet til Nye Ålesund.

Seier til Dale

Etter mange innlegg og diverse gruppemøter, endte saken med at Kirsti Dale kunne innkassere det hun selv opplevde som en stor politisk seier. Svein-Rune Johannessen fremmet et forslag som både støttet ekstern utlysing og at punktet om at fellesnemnda ansetter blir strøket. Forslaget ble til slutt fremmet som et fellesforslag fra alle partier, og ble enstemmig vedtatt – etterfulgt av applaus.

Haram kommunestyre vedtok også torsdag at jobben som rådmann i Nye Ålesund skal lyses ut eksternt.

Etter den lange debatten holdt bystyret nesten på å glemme å velge medlemmer til ansettelsesnemnda, men der ble Eva Vinje Aurdal valgt inn som medlem med Tore Johan Øvstebø (KrF) som vara.