Han synes i likhet med rådmann Astrid Eidsvik at  det er svært beklagelig at det er avdekket innkjøp til nesten 24 millioner kroner over tre år i Bingsa uten anbudsrunde.

Delegert ansvar

– Hvordan kan slikt skje?

– Innkjøp er delegert ned til lederne av våre vel 70 virksomheter. Så har rådmannen ulike kontrollrutiner. Men det er ikke alltid like lett å fange det opp øyeblikkelig hvis rutinene blir brutt. Uregelmessighetene må skje over en viss tid før alarmklokkene ringer hos oss. Og det er i regnskapene slike avvik blir oppdaget, sier Indrevåg.

– Så dette hadde blitt avdekket av dere om ikke kommunerevisjonen hadde gjort det?

– Det hadde det. I dag har vi også forbedret rutinene slik at avvik blir oppdaget  raskere enn tidligere.

Les siste saker om Bingsa her

Eksternt innspill

I rapporten fra kommunerevisjonen står det forøvrig at det var et «eksternt innspill» som fikk dem til å se nærmere på forholdene i Bingsa.

– Er det grunn til å frykte at dette skjer i andre virksomheter også?

– Jeg kan selvsagt ikke se vekk fra at det kan skje, men jeg har ingen som helst grunn til verken å frykte eller tro at dette er et utbredt problem i Ålesund kommune. Virksomhetslederne og vi i konserninnkjøp jobber ut i fra retningslinjer der vi ønsker å vise innbyggerne at pengene forvaltes på en skikkelig måte, understreker Jonny Rune Indrevåg.

(saken fortsetter under)

Store innkjøp

Ålesund kommune kjøper inn for mellom 500 og 600 millioner kroner i året.

– Alle innkjøp over 100.000 kroner skal ut på konkurranse. De nasjonale reglene for offentlige anskaffelser trer i kraft når innkjøpene er på 1,1 millioner kroner eller mer. Når anskaffelsen er over 100.000 skal virksomhetene også avklare med Konserninnkjøp hvordan de skal gjennomføre den, mens anskaffelser over 1,1 millioner skal gjennomføres av Konserninnkjøp.

– Innkjøpssjefen understreker nok en gang at rutiner og regler er gode, men at det ikke er praktisk mulig å følge med på hvert eneste innkjøp som virksomhetslederne gjør.

– Dette er et ansvar de har fått, og det er ingen grunn til å tro at det skjer store og alvorlige avvik her slik som vi har sett i Bingsa.

– Er dette flaut for kommunen?

– Flaut er ikke det riktige ordet. Jeg vil si at det er dypt beklagelig, og at vi tar saken på største alvor. Og jeg understreker at rutinene har blitt forbedret, sier innkjøpssjef Jonny Rune Indrevåg.