Velforening fikk ryddehjelp i Åsefjorden:

Sjekk hvor mye de ryddet på én strand: – Vilt mye søppel

Tørla Vel fikk i helga hjelp fra en gruppe frivillige unge seilere til å rydde på Humla i Åsefjorden. Resultatet taler for seg selv.

Store mengder Til sammen ble det plukket søppel som fylte 60 sekker, bare på den ene stranden. Bildet viser én av oppsamlingsplassene og seilbåten til de frivillige i bakgrunnen.   Foto: Privat

Ålesund og omland

 

Se Facebook-video fra mannskapet over

Bare i én vik på øya utenfor Ålesund ble det ryddet om lag 60 sekker med plast, søppel og alskens skrot.

– Vi ble ikke ferdig og fikk bare tatt søppelet på overflaten. Da de begynte å grave, så fant de lag på lag i vegetasjonen. Om det skal tas skikkelig, trenger man gravemaskin og lekter, forteller en oppgitt Børje Møster til smp.no.

Møster er skipper på seilbåten Sheba Queen og primus motor for prosjektet Havjakt. Om bord har han med seg et internasjonalt mannskap med unge folk som skal tråle opp og ned kysten på jakt etter søppel.

(saken fortsetter under bildet)

Lag på lag De frivillige fant lag på lag med søppel på øya i Åsefjorden.  Foto: PrivatElevar tok utfordringa frå Fiskebåt på strak arm

– Eit hav utan plastskrot

– Eg veit ikkje om eg vert fiskar i framtida, men vi må uansett ha eit hav utan plastskrot!

 

Miljøministeren vil møte vanylvsbedrifta Clean Coast:

Vidar Helgesen vil møte vanylvsbedrift

Clean Coast AS vil etablere et eget søppelfartøy.


Strandryddedag

Da den nasjonale strandryddedagen ble arrangert i helga var seilbåten i Ålesund.

Det er kommunen som formidlet kontakten mellom velforeningen og mannskapet – som kunne gjøre en innsats på litt vanskelig tilgjengelige plasser.

– Vi hadde fem fra vårt mannskap som ble satt i land i denne vika på Humla. Det var helt vilt mye søppel. De skulle egentlig rydde strand for strand, men etter å ha jobbet i seks-sju timer på samme sted, hadde de rundt 60 sekker, fortsetter Møster.

Lokale folk peker på skipstrafikken: – Det ser helt forferdelig ut, sier grunneier (for abonnenter)

Betaler av egen lomme

Sammen med unge studenter som melder seg frivillig til å jobbe for kost og losji, tilbyr Møster ryddehjelp til kommuner langs kysten. 

Ringvirkninger Børje Møster sier arbeidet gir ringvirkninger ved at studentene han har om bord, tar med seg gode holdninger til sine hjemland.   Foto: Privat

Prosjektet kan følges via hjemmesida deres og en egen Facebook-gruppe.

Foreløpig finansierer han arbeidet med midler fra egen lomme, men han er klar på at det ikke er holdbart i lengden. Målet er å få arbeidet helfinansiert av sponsorer og offentlig støtte - og de har allerede søkt om midler fra Miljødirektoratet.