– Vi har koordinert med alle involverte parter for å være klar for alle cruiseturistene som kommer i morgen, forteller Tom Anker Skrede, reiselivssjef i Destinasjon Ålesund og Sunnmøre. Han forteller at de også har vært i dialog med Momentium.

– Jeg har ikke et nøyaktige tall, men er rimelig sikker på at tilnærmet alle tilgjengelige bussjåfører og guider er hyret inn ja, opplyser Skrede. I tillegg til de over 60 bussene som skal kjøre til Fjellstua, kommer også andre bussturer til blant annet Sunnmøre museum, Alnes fyr og opplevelsessenter, Stranda og Trollstigen.

Den største turistdagen

– I morgen blir en dag med mange gjester. Det er mange andre dager med trøkk i løpet av en sommer, men morgendagen blir nok toppdagen, sier han og legger til at alt forarbeidet er gjort.

– Nå er alt godt koordinert og vi har gjort det vi kan for å forberede oss. Det eneste som gjenstår er å håpe at alt går bra i morgen, sier han.

– Bra vi ikke er stasjonert på Giske

Men det er ikke bare Destinasjon Ålesund og Sunnmøre som har forberedt seg på bølgen av turister. Sunnmørsposten har vært i kontakt med Atlanterhavsparken, Jugendstilsenteret, Alnes fyr og opplevelsessenter og Sunnmøre museum. Alle er fullstendig klar over de fem cruiseskipene som ligger til kai lørdag.

– Jeg er egentlig ganske glad for at Atlanterhavsparken ikke er stasjonert ute på Giske-øyene. Det sier daglig leder ved Atlanterhavsparken, Tor Erik Standal. Han forteller at det ikke er gjort noen spesielle tiltak, men at turistbussene kommer i puljer slik at det skal være mulig å gjennomføre.

– Det kommer en del busser hit så det blir travelt, men jeg tror det skal gå greit. Vi har godt med folk og tidsavstanden mellom bussenes ankomst er grei, sier han.

Lenger åpningstid og flere folk

Sunnmøre museum holder stengt fra klokka ett lørdag på grunn av Disney sitt Frozen-show. Her fra forbredelsene før showet for to år siden. Foto: Arkiv June R. Johansen

Både Sunnmøre museum og Jugendstilsenteret holder åpent utenfor ordinære åpningstider. Sunnmøre museum åpner allerede klokka sju på morgenen, men de må til gjengjeld stenge klokka 12 på grunn at et privat arrangement.

– Fra klokka ett skal det være et privat Frozen-arrangement for turistene på cruiseskipet «Disney Magic». Derfor har vi valgt å åpne tidligere slik at flere turister får muligheten til å ta turen innom, forteller museumsvert Kari-Mette Aamelfot.

Jugendstilsenteret holder åpent helt til klokka åtte på kvelden, altså tre timer lenger enn vanlig åpningstid. I tillegg er både flere ansatte og mer mat på plass i forkant av morgendagen.

– Vi har tatt høyde for alle cruiseskipene, så med tanke på morgendagen har vi makset hele vegen, opplyser administrasjonsleder Stine Roald.

Også Alnes fyr og opplevelsessenter har satt inn ekstra mannskap.

Elisabeth gjør de siste forberedelsene i «House of Norway» før turistene gjør sitt inntog lørdag. Foto: Staale Wattø

– En god natts søvn blir viktig

Elisabeth jobber for butikken «House of Norway» som selger suvenirer i Ålesund sentrum.

– Nå vasker vi og gjør alt klart til i morgen, forteller Elisabeth, som har planer om å få seg en god natts søvn.

– Det er nok greit å være uthvilt i morgen ja.