Jan Arild Hagen er mannen som tilfører denne nye dimensjonen når vi inviterer til jubileumsintervju om snøen på Sula. Vi kommer tilbake til jubileet. Først kommunereformen.

– Ålesund er en kommune som ikke har snø som kan bli liggende hele året, slår Hagen fast.

– Og takk og pris for det!

– Nå snakker jeg selvsagt om helårssnø i høyden, og på Sula hender det år om annet at den ikke forsvinner. Slik som i 1969 og 1970. Da var Sula en del av Ålesund, og dermed hadde vi også snø hele året. Det er jo synd at Sula ikke vil være sammen med oss denne gangen, men Haram og Ørskog vil være behjelpelige med helårssnø på Skjæringen og Lauparen.

– Nei, det holder med Sulafjellet.

70 år med statistikk

Da Jan Arild Hagen mandag tok den årlige telefonen til oss for å fortelle at årets snø var borte, var det med grunnlag i en statistikk helt fra 1947. Et syttiårsjubileum med andre ord.

– Men kjære vene Hagen. Begynte du å føre statistikk som toåring?

– Nei, så gale er det ikke. Jeg starta i 1960.

Hvem det var som begynte å observere svinnende snø på Sula fra 1947, er ikke Jan Arild Hagen sikker på.

– Jeg fikk papirene fra noen gamle ålesundere som tenkte jeg ville ha interesse av dem. Men allerede på 1920-tallet satt sakfører Cato Aall på sitt kontor og fulgte med. Lappen med datoer lå i vinduskarmen – helt til ei geskjeftig vaskehjelp kasta dem i bosset.

Sett fra sentrum

– Ikke for å være vanskelig Hagen. Men hvert eneste år ringer det folk som sier at snøen slett ikke er borte når du har slått fast det motsatte.

– Ja, og de har sikkert rett, men mine tall gjelder observasjoner foretatt på strekninga fra Hellebroa og inn til meg på Borgundvegen 52.

– Så når folk på Fjelltun ser snø, så er det uinteressant?

– Helt riktig. Det gjelds ikke.

Fikk du med deg denne? Jan Arild Hagen på tur nr. 1000 med hurtigruta

Lakenmannen

Laken I 2008 var det noen som forsøkte å skiple statistikken ved å spenne ut et laken. Peter og Torstein Kirkbø fant lakenet, og sendte Sunnmørsposten dette bildet. Jan Arild Hagen forsikrer at han ikke ble lurt. Lakenet lå i feil posisjon.

Historien om da noen spente opp et laken for å lure Jan Arild, er legendarisk. Og «no hard feelings» fra mannen i Borgundvegen. Han ler hjertelig av stuntet, og forteller at han fikk en presang av lakenmannen i form av en stein fra Sulafjellet med en liten kvitt gipsflekk midt på.

Og Jan Arild forsikrer at han ikke ble lurt heller.

– Lakenet var spent opp 500 meter skeivt i forhold til posisjonen der snøflekken lå.

Tar gjerne en tur

Den mest halsstarrige snøen ligger ifølge Jan Arild Hagen enten under Grøthornet, Vardane eller i Vassbakken. Selv har han aldri satt sine bein på Sulafjellet, men er lommekjent på kartet. Han takket også pent nei til en helikoptertur med Sunnmørsposten i fjor.

Nå ser han fram til varme dager på Kreta, og vanligvis er det helt uproblematisk å reise vekk selv når snøen fortsatt ligger. Han har nemlig sørget for solid backup.

– Når jeg er borte, passer Einar Welle på. Han har god utsikt fra Bergvegen. Det er innenfor gyldig observasjonssone.