Når Une Aina Bastholm etter planen tar mammapermisjon i desember, står Per Espen Stoknes fra Ålesund klar til å fylle hennes plass på Stortinget som vararepresentant.

Klimapsykologen bor i Oslo og var oppført på 2. plass på partiets valgliste i hovedstaden. Etter at flere veteraner nå forsvinner fra tinget, blir det Stoknes og Marianne Synnes (H) som vil utgjøre «ålesundkvota» i nasjonalforsamlingen en periode.

3000 stemmer i hjemfylket

Tirsdag var det likevel en skuffa mann Sunnmørsposten snakket med på telefon, etter at det ble klart at partiet kun klarte å sikre seg ett mandat på Stortinget. Men han var ikke overraska over valgresultatet.

– Vi gikk inn i dette med en 50 prosents sjanse til å bryte sperregrensa, så jeg var forberedt. Men det er moro at vi likevel har framgang i antall stemmer, sier han.

Stoknes påpeker at dette er første gang på flere tiår at et nytt parti klarer å forsvare en representasjon på Stortinget og sier at de som partiorganisasjon står langt sterkere nå enn for fire år siden.

(saken fortsetter under)

– Undervurderer risikoen

Den ferske politikeren ser at de sliter med å sanke stemmer i distriktene og hjemfylket er ikke noe unntak. Bare knappe 3000 velgere stemte på Miljøpartiet i Møre og Romsdal. I et fylke hvor næringslivet er svært oljeavhengig og mange frykter for jobbene sine, er det kanskje ingen overraskelse.

– Men jeg tror mange nordmenn undervurderer hvor risikabel oljenæringen vil være de neste ti-tjue årene og ikke forstår det internasjonale teknologiskiftet som foregår blant annet i Kina, sier Stoknes og legger til at han mener Norge har håndtert oljeutvinningen på en god måte historisk.

Tror ikke på å skremme folk

Stoknes liker ikke å skremme folk til ta klimavennlige valg og har blant annet skrevet boka «Det vi tenker på når vi prøver å ikke tenke på global oppvarming». Her argumenterer han for at nøkkelen til å få folk til å handle i tråd med klimautfordringene, her å finne i positiv psykologisk påvirkning.

– Motstand og uro ved forandring er en grunnleggende psykologisk egenskap hos mennesker. Det kjente er gjerne tryggest. Vi har også lenge hatt en dårlig kommunikasjon i klimasaken – og har det delvis fortsatt – ved at partiet forbindes med forbud og angrep på bilbruken.

At han av noen blir beskyldt for å være naiv og for optimistisk i troen på at folk vil påvirkes, mener han blir for lettvint og påpeker at han baserer seg på forskning.

– Vi lider for øyeblikket av det vi kaller styringsfellen. Politikerne venter på borgerne, mens borgerne venter på at politikerne skal gå foran å ta ansvar. Jeg argumenterer for hvordan vi bedre kan øke engasjementet nedenfra og opp, sier Stoknes.

– Da kan politikerne ta bedre beslutninger - og bli gjenvalgt, legger han til.

Bilbruk nøkkeltema

Bilbruk er ett av nøkkeltemaene for å overbevise velgerne i distriktene. Miljøpartiet ønsker et langt bedre kollektivtilbud og at alle i Norge skal få lease en elbil til en lavere kostnad enn det koster å eie en bensinbil. Også ønsker de å bygge ut 4000 ladestasjoner for elbiler over hele landet.

(saken fortsetter under)

– Jeg synes vi fikk for lite fram det poenget, sier han.

Stoknes er selv gründer og leder Senter for grønn vekst på BI. I mange år har han også vært rådgiver i oljeindustrien og har derfor god kjennskap til prosessene han kommer inn i på Stortinget. Noe av det første han ønsker å jobbe for, er å fremme et forslag som skal sikre «grønnere valg» for de enorme summene som brukes på offentlige innkjøp:

– Det er ett av de mest effektive virkemidlene i den økonomiske verktøykassa, sier han.

Framtidas transportløsning

Stoknes vil også jobbe for at Norge går sammen med de andre nordiske landene for å få fortgang på «hyper-loop»-løsninger, et transportsystem som skal frakte folk i kapsler som en form for hurtigtog i rør. En løsning som Finland og Sverige allerede er i gang med.

– Mitt håp er at når du tar et elektrisk fly til Gardermoen i 2027, så kan du sette deg i hyper-loop og reise rørveien videre til København på en halvtime, sier han.

Smartere byer er en annen hjertesak hvor han mener Staten må koordinere arbeidet.

– På samme måte som man bygde opp strømnettet, må vi tenke digital infrastruktur slik at alle komponenter i en by kan kobles opp mot en trygg løsning, sier Stoknes.

Ber om stans i Barentshavet

Partiet vil også med det første be kontroll- og konstitusjonskomiteen se nærmere på regnefeilene som førte til at Stortinget fikk forelagt anslag på oljeinntekter i Barentshavet på 130 milliarder for mye, da området ble lagt ut for leting.

Stoknes mener det er en alvorlig systemsvikt og har bedt om at aktiviteten i området stoppes.

I gjevt selskap i New York

Aller først skal imidlertid Stoknes reise til New York der han neste onsdag skal snakke under konferansen TedGlobal, sammen med kjente navn som Yusuf Islam (Cat Stevens) og Naomi Klein.

I løpet av 14 minutter skal han nettopp snakke om hva som kan gjøres med de psykologiske barrierene som hindrer mennesker i å ta klimaansvar.

– Da håper jeg på en tier i retorikk og framføring. Man får bare en sjanse, men på samme måte som partiet har store ambisjoner, så satser jeg på å én million visninger på foredraget på nettet etterhvert, avslutter Stoknes.