– Det er ekstremt store prisforskjeller på periodebillett (månedskort), som oppleves svært urettferdig, sier Christine Skarbø Berglund, dagen etter at hun lastet ned FRAM-appen og fikk seg en stor overraskelse.

Hun undersøkte prisene på frammr.no.

– Jeg regnet blindt med at kostnaden for meg å ta buss fra Ålesund til Valle måtte bli noe det samme som periodebillett i «Ålesund-Sula-Giske». Positivt innstilt lastet jeg ned FRAM-appen, registrerte bankkort og tenkte at her er det bare å betale og begynne å ta buss. Men så ser jeg at det vil koste meg hele 1.226 kr for 30 dagers periodebillett, mot 575 kr i sonen Ålesund-Sula-Giske!

– Hvorfor er det slik? spør hun.

Bussjåfører reagerer: Ønsker billigere bussbillett med app

Dobbel pris

Hun viser til at oppgitt reiseavstand fra Ålesund rutebilstasjon til Langevåg er 27, 1 km, mens avstanden Ålesund rutebilstasjon til Valle er 27,8 km. Det dreier seg om skarve 700 meter forskjell.

Rettferdighet

Hun mener prisene burde vært differensiert på avstand og ikke på kommune, særlig med tanke på at kollektivtransporten er et offentlig tilbud fylket har ansvar for, og man da skulle da tro at reisetilbudet bar preg av mer likhet og rettferdighet.

Kollega Kristin T. Amdam jobbpendler mellom Ålesund rådhus og Ørskog og betaler 1440 kroner måneden. Hun reagerer også på de store prisforskjellene, og er særlig opptatt av hva som vil skje med pristakstene i forhold til kommunegrenser, ved kommunesammenslåingen i 2020, når både Skodje og Ørskog inngår i Nye Ålesund kommune.

– Prisen i seg selv er i og for seg ikke et problem, men den store forskjellen, understreker Skarbø Berglund. Hun peker på at mange arbeidspendler til Ålesund fra Skodje og Ørskog, noe som gir en potensiell stor kundegruppe. Men da burde ulempene ved å ta buss veies opp med at det var rimeligere pris.

– Jeg vil heller velge bilen og ha stor valgfrihet når jeg drar til og fra jobb. Det vil ikke koste meg så veldig mye mer enn å ta buss, når man må opp i slike summer, sier Skarbø Berglund.

Satser på Ålesundområdet

Konrad Lillevevang er seksjonsleder ved samferdselsavdelinga i Møre og Romsdal fylkeskommune.

RABATT: Konrad Lillevevang, seksjonsleder i samferdselsavdelinga i Møre og Romsdal fylkeskommune.

– I Møre og Romsdal har vi ikke kilometertakst, men sonetakst, og jo flere soner en må reise gjennom, jo mer koster det. Og i noen områder er det riktig for oss med rabattert prising for å få flere reisende, og ett av satsingsområdene er Ålesund, Sula og Giske. Her er det altså rabatterte priser, mens de som bor utenfor satsingsområdet må betale en god del mer, sier Lillevevang. Han understreker at dette ikke har noe med FRAM-appen å gjøre.

– Her må noen betale dobbel pris for nesten identisk reiseavstand. Skjønner du at folk blir opprørt?