Snøfallet i vinter har ført til godt skiføre på Emblemsfjellet, noe som har ført til konflikter mellom skigåere og fotgjengere. Etter flere tilfeller der skiløypene hadde blitt ødelagt av at turgåere hadde tråkket i dem, satte Emblem IL opp et skilt der det står at dette var uønsket. Dette skiltet har skapt en del reaksjoner.

En turgåer, som ønsker å være anonym, reagerer på at skiltet som er satt opp ser ut som et forbudsskilt.

«Hvorfor sier de at de ikke vil at folk skal holde seg vekke fra Emblemsfjellet når de setter opp et forbudsskilt?», spør turgåeren i en epost til Sunnmørsposten.

Ikke et forbud

Når Sunnmørsposten tar kontakt med leder for Emblem IL Langrenn, Erling Vartdal, understreker han at det ikke er meningen å lage et forbudsskilt.

– Det var selvsagt ikke meningen å prøve å forby noen å gå i fjellet. Vi beklager virkelig dersom folk fikk inntrykk av det, forteller han og understreker at de ikke ønsker noen konflikt med andre som bruker fjellet.

Ifølge Vartdal, ble skiltet satt opp for å gjøre folk oppmerksomme på ikke å tråkke i de preparerte løypene.

– Folk fra hele Ålesund kommer hit for å gå på ski, og for barn og unge som er interesserte i langrenn er dette det eneste området i nærheten hvor de kan utvikle seg. Derfor var det veldig synd at løypene som hadde blitt laget til ble nedtråkket og ødelagte. Skiltet ble satt opp for å be folk om å ta hensyn til dette. Det var overhodet ikke meningen å forby ferdsel for fotgjengere i fjellet, sier han, og minner om at den flate traséen ved siden av de markerte sporene også er en skiløype. Denne er for skøyting, som er en populær stilart blant barn og unge.

Uheldig symbolikk

Skiltet som er satt opp på Emblemsfjellet ble kopiert fra andre skilt rundt om i landet med samme problem. Vartdal er enig i at utformingen kan ha vært uheldig.

– Vi tenkte vel at skiltet var greit, siden det har blitt brukt andre steder, men om folk reagerer på det er dette selvsagt uheldig. Jeg skal ta opp dette med resten av styret, så får vi sikkert endret på det. Det siste vi vil er å skape konflikt med folk.

Rett over skiltet henger et annet skilt, der det opplyses om at deler av løypa er video-overvåket. Dette er ikke et nytt skilt, ifølge Vartdal, men et skilt som ble montert opp i forbindelse med webkameraet som er satt opp for at folk skal kunne sjekke løypeforholdene.

– Det skiltet var et krav fra Datatilsynet om at vi måtte sette opp for å ha webkamerabilder om løypeforholdene på internett. Jeg skjønner at dette kan ha skapt forvirring så vi kommer til å se på om vi kan endre på plasseringen av skiltene slik at vi unngår det, sier han. Vartdal forteller også at de ikke har til hensikt å overvåke folk som ferdes i løypa og på fjellet.

– Bildene blir automatisk slettet etter ett minutt på websiden, og vi har ikke tilgang til disse i etterkant, forteller han.