Det skjedde under en historisk begivenhet i Gomerhuset i Skodje onsdag kveld. Partiet rigger seg til for den nye storkommunen, og ønsker å ha en avgjørende innflytelse i den nye kommunen. Det nye partiet har 335 medlemmer.

- Vi må tro at stemmen til denne nye kommunen blir hørt tydeligere i Norge. Den kan føres med større kraft. Og det mener jeg er viktig. Det er veldig mye vi har å lære av og bli inspirert av det som skjer i denne delen av landet, sier Jonas Gahr Støre til Sunnmørsposten.

Spent på framtida

Det var fred og fordragelighet på fellessamlingen i Gomerhuset, men det ulmer noe under overflaten. Lederen for Ørskog Arbeiderparti, Arild Aanes, sier til Sunnmørsposten at han er spent på hvordan den nye hverdagen i storkommunen blir. Også Siv Katrin Ulla i Haram Ap er inne på noe av det samme, men understreker at man går inn i den nye felles Ålesund Arbeiderparti med et klart mål om å påvirke til det beste for de små kommunene.

- Det er god sosialpolitisk ånd at det ikke er størrelsen som skal avgjøre alle spørsmål om fordeling av goder. Kvaliteten på den nye kommunen er at de som bor i den føler seg sett og representert, sier partileder Jonas Gahr Støre til Sunnmørsposten.

Han sier at det er en ære å få være med på stiftelsesmøtet, som han  mener blir gjort i ekte sunnmørsånd med handlekraft og optimisme.

Går inn for fullt

- De som var skeptiske har sagt at det er historie. De går nå fullt inn for det nye, sier Støre, som mener det er et et ansvar alle har for at sammenslåingen skal bli vellykket. Denne kommunen er en realitet, og da skal Arbeiderpartiet være der med styrke, mener partilederen.

- Hvordan skal man unngå at det ikke blir opprivende debatt og frykt for at den store kommunen skal «spise opp» de små.

- Hvis dette skal lykkes, som jeg tror det vil, gjelder dert å ta vare på kvalitetene i det små. Jeg vil si at her i Skodje, som jo er en liten kommune, har vi dette huset, Gomerhuset, som en illustrasjon på kvalitet på mennesker og miljø. Som ordføreren sier; dette er et viktigere hus enn rådhuset. Det er et hus med aktiviteter fra morgen til kveld. Det må politikerne i den nye kommunen være fullt ut oppmerksomme på.

Nye Ålesund: Her er forslagene til nye gatenavn i nye Ålesund

Folkets tjener

- Hvilket råd vil du gi til kommunene som nå går sammen?

- Det første rådet er at kommunene vet best. Råden må i så fall være at politikerne er folkets tjenere. Lytt til folk, løs ekte problem er i ekte menneskers liv og ta godt vare på de lokale fortrinnene.

- Har du noe råd ordføreren i Ålesund?

«Me too»

Da partilederen fikk ordet til innledning under stiftelsesmøtet, kunne han ikke komme utenom den debatten som har ridd Arbeiderpartiet som en mare de siste månedene; et dårlig valg og varslingssakene etter «Me too»-kampanjen. Han gjentok det han har sagt offentlig de siste dagene, og mener partiet nå har ryddet opp og er klar til å gå videre.

- Vi har hatt en tung tid bak oss, og det er godt å kunne gå hundre prosent inn for de politiske sakene. Det ble en vond parentes for oss, som vi måtte gjennom på skikkelig vis. Vi har lært noe av det, men vi har så mye å tilføre i politikken. Jeg er optimist på vegne av Arbeiderpartiet, men jeg sier til alle mine partifeller at det er hardt arbeid som skal til for å komme tilbake.

- Hvilke saker vil dere profilere dere på?

Haram-kvinne første leder

Siv Katrin Ulla fra Haram er valgt til leder i det første Ålesund Arbeiderparti, som omfatter medlemmer fra alle de fem kommunene som blir slått sammen i den nye storkommunen. Styremedlemmer er Jack Narve Sæter (Ålesund), Nora Gunn M. Farstad (Ålesund), Jørgen Ove Havnsund (Haram), Geir Ove Leite (Skodje), Sigmund (Haugen (Sandøy), Arild Aanes (Ørskog). Medlemmene skal konstituere seg sjøl.

Jonas Gahr Støre var hovedtaler under stiftelsen til det nye Ålesund Arbeiderparti.