– Skilta med kryss på som forbyr turgåere å gå på stiene, er tatt bort. Meg bekjent er det kun ett slikt skilt igjen, ett i fjøra, som skal hindre folk å gå på dyrka mark, noe som kun kan gjelde om sommeren. Det bør heller ikke stå der, sier Terje Molnes, og viser til friluftsloven.

Før jul skrev Sunnmørsposten om skiltstriden, der en annen grunneier hadde satt opp privat skilting i og utenfor naturreservatet, og på stiene som fører til fjellet og en populær «Stikk-ut»-post.

Kommune og grunneiere har hatt flere møter for å enes om hvilke stier en ønsker at turgåere skal benytte. Likevel har kommunen foreslått at turgåere ikke skal benytte en mye brukt utskiftingsveg på Molnes.

– Målsettingen med dette arbeidet må være å styre turgåere utenfor dyrka mark, og rettlede turgåerne til å benytte de anbefalte turstiene, påpeker han.

Reagerer på brev

Han reagerer også kraftig på et brev som kommunen har sendt ut til 24 grunneiere, der kommunen ber om «samtykkeerklæring for rehabilitering/oppføring/omlegging og vedlikehold av sti(er) og eventuell skilting på vedkommendes eiendom i området Molnesfjellet/Roald».

– Kommunen ber om fullmakt til å gjøre som de vil. De burde heller lagt fram et forslag som grunneiere kunne ta stilling til, sier Molnes. Han reagerer og på at de som ikke svarer på samtykkeerklæringen, ifølge kommunen samtykker.

– Vi regner med at de som valgte å ikke svare, ikke har innvendinger mot forslaget, sier avdelingsingeniør Angelica Talley i Giske kommune. Prosessen er sammensatt, og hun påpeker at det blir flere spørrerunder og fellesmøter før noe er avgjort.

– Vi ønsker at flest mulig grunneiere engasjere seg i prosessen, slik at vi får best mulig resultat, sier hun.

Fylkesmannen avgjør

Grunneierne er invitert til møte med kommunen 13. mars. Foreløpig har kun én grunneier meldt sin interesse, men møtet vil bli holdt, i tilfelle en eller flere møter opp.

– Vi prøver å finne den beste måten å løse dette på. Men i og med at her ligger et naturreservat, er det fylkesmannen som avgjør saken. Vi må finne en helhetlig løsning, både med hensyn til valg av tiltak og utførelse. Vi forsøker å få en felles forståelse og finne en felles løsning. Kanskje det blir bra om ett eller to år. Forhåpentlig vis blir alle enige til slutt, sier Talley.