En knapp måned før valget skal gjøres forteller Edvard Devold at han stiller som ordførerkandidat.

– Jeg bekrefter at jeg stiller meg til rådighet for å være Ålesund Høyres ordførerkandidat ved kommende kommunevalg, bekrefter Devold i en sms til Sunnmørsposten, etter at han først meldte det på si eiga Facebook-side.

I kommentarfeltet får han støtte blant anna fra tidligere ordfører Bjørn Tømmerdal.

Devold mot Tennfjord

Fra før er det kjent at Skodje-ordfører Dag Olav Tennfjord er kandidat. Dermed tegner det til kamp. For omtrent samtidig slapp nominasjonskomiteen i nye Ålesund Høyre si innstilling. De går for Tennfjord.

«Nominasjonskomiteen har enstemmig samlet seg om Dag Olav Tennfjord som Høgres ordførerkandidat for Nye Ålesund kommune», skreiv komitéleder Runar Paulsen i ei pressemelding fredag.

Rettelse: Fire i nominasjonskomiteen er fra Ålesund, ikke to slik Sunnmørsposten skreiv først. Også lederen av komiteen er ålesunder.

Også disse støtter altså Skodje-ordføreren. Samtidig er det klart at også Devold har støtte. I Høyres bystyregruppe i Ålesund skal han ha støtte hos de fleste.

– Edvard har god støtte i bystyregruppa, sier bystyremedlem Roar Salen, før han utdyper dette med at Devold har støtte fra flertallet.

– Jeg ser også Bjørn Sandnes fra Haram som en god kandidat og håper han stiller. Det er viktig at vi har kandidater fra flere deler av nye Ålesund, og at også største kommune har en god kandidat, sier Salen. Personlig har han Devold som sin favoritt.

Dette skjer videre

30. mai avgjøres det. Da blir det et felles nominasjonsmøte for Ålesund Høyre, Skodje Høgre, Ørskog Høgre, Haram Høgre, Sandøy Høgre. Her skal det bestemmes hvem som blir Høyres ordførerkandidat i nye Ålesund. Bjørn Sandnes bekrefter overfor Sunnmørsposten at han ikke er kandidat. Dermed står kampen sannsynligvis mellom Devold og Tennfjord.

Til høsten blir det så stiftelse av nye Ålesund Høyre, men ordførerkandidaten vil de gjerne ha klar før sommeren. Sissel Standal er leder både av Ålesund Høyre og styringsgruppa for nye Ålesund Høyre.

– Er ikke Ålesund så stort at Ålesund Høyre vil kunne ha flertall på et medlemsmøte?

– Ja, Ålesund Høyre har flere medlemmer enn Høyre i de fire andre kommunene til sammen. Ålesund har et vesentlig større folketall også, sier Standal.

For en måned siden ble det klart at Dag Olav Tennfjord seiler opp som ordførerkandidat i nye Ålesund, her ved siden av Monica Molvær. Arkiv. Foto: Geir H. Strand
Sissel Standal er leder både for Ålesund Høyre og for styringsgruppa for nye Ålesund Høyre. Arkiv. Foto: Staale Wattø