Da innfører nemlig flyplassen parkering ved hjelp av skiltgjenkjenning.

– Det er samme måte å betale på som man blant annet bruker i Aksla Parkeringshus og ved Ålesund Storsenter. Skiltnummeret leses ved innkjøring og starter parkeringstiden. Dermed trenger du ikke å trekke billett lengre. Ved utkjøring leses skiltet igjen og stopper parkeringstiden-tiden, forteller lufthavnsjef ved Ålesund lufthav, Tor Hånde.

Friperiode

Er du på flyplassen bare for å hente eller slippe av passasjerer, slipper du å betale dersom du er inne og ute igjen i løpet av ti minutter.

– Nå er det ingen «frisoner» lengre ved flyplassen. Kjører du inn, blir skiltet lest automatisk ved hjelp av kamera, men er du ute igjen i løpet av ti minutt, er det gratis, forteller Hånde.

Tre måter

Nå blir det tre måter å betale på.

– Det enkleste er at du registrerer bilnummeret ditt på nettet, og legger inn bankkort. Da slipper du å tenke på betaling, det går automatisk. Det går også an å betale via automat på flyplassen, der du legger inn bilnummeret, eller via mobil innen 48 timer etter parkeringen er avsluttet. Den siste mulighetene er via faktura, men da må man være oppmerksomme på at det kommer et fakturagebyr, sier Hånde.

Suksess

Andre flyplasser, som Ørsta/Volda og Molde, har hatt denne type parkering en stund.

– Og det er veldig godt mottatt. Det eneste folk har vært negative til er fakturagebyret, men det løses ved at man registrer seg eller betaler på mobil, sier Hånde.

Det er fortsatt mulig å reservere plass på forhånd.

– Men da må man være sikre på at man kommer med samme bilnummer som det man har lagt til på nett, sier Hånde.

Parkering er en viktig inntektskilde på Avinor på Vigra. Det parkeres for rundt 20 millioner kroner i året.

– Derfor ønsker vi å gi et best mulig servicetilbud til våre kunder, og det er vi sikre på at dette systemet vil gi dem, sier Tor Hånde.