Dyredrama under en balkong i Spjelkavik:

Grevling vs. «Bolla»

– Det vanligste stedet å se grevling, er når de ligger ihjelkjørte på kvitstripa.

Drama «Et overrasket blikk med hår omkring» synger Knutsen & Ludvigsen om grevlingen i taket. – Blikket fra dette dyret var mer bebreidende, ler fotografen. Først etter en fulltreffer med vannbøtta på tredje forsøk forsvant den.   Foto: Privat

Det vanligste stedet å se grevling, er på kvitstripa

Ulf Lucasen
Ålesund og omland

Ulf Lucasen steller med rovvilt hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal, og er mannen vi ringer for å høre hvor vanlig det egentlig er med grevling på Sunnmøre.

Og det gjør vi fordi vi fikk tilsendt et bilde av et høyst levende eksemplar av arten tatt i Spjelkavik i Ålesund.

– Vanskelig å si. Rett og slett fordi det er et dyr som sjelden viser seg for oss mennesker, svarer Lucasen: – Da jeg kom til fylket på midten av 80-tallet, var det i hvert fall grevling i Haram. Nå kan den selvsagt ha etablert seg lenger ut mot kysten.

Følg smp.no på Facebook

«Bolla» nesten nattmat

Bildet av grevlingen ble tatt seint sist lørdag.

– Vi våknet av lyder under balkongen utenfor soverommet vårt, og oppdaget at en grevling var i ferd med å innta nattmat i form av et pinnsvin, forteller vår mann med kameraet.

– Grevlingen ga fra seg gryntelyder, og hvis det er noen som tror at pinnsvin er lydløse, kan det herved avkreftes. Stakkaren skreik som en unge.

Grevlingobservatøren følte ingen trang til å springe ut i bare underbuksa for å skille de to dyra, men satset på luftangrep fra balkongen i form av vann fra ei bøtte.

– Den første bøtta resulterte bare i et forarga blikk fra grevlingen, før den igjen konsentrerte seg om pinnsvinet. Først etter en fulltreffer på tredje forsøk, lusket den unna. Vi tror at pinnsvinet kom seg helskinna fra dramaet også.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Brunsneglejeger?

– Grevlingen etterlater seg nokså tydelige spor som kan avsløre om arten holder til i nærheten, sier Ulf Lucasen.

Små spisse hull i plena kan tyde på at den har vært på jakt etter favorittføden meitemark. Klørne til grevlingen er også karakteristiske.

– Selve poten er såpass liten at den kan forveksles med en katt, men de store klørne er lett å kjenne igjen.

– Hva med hiet?

– Det kan ligge nesten hvor som helst, men helst i skråninger.

– Det sies at grevlinger tar brunsnegler?

– I så fall burde den snarest mulig få det på cv'en sin! Der det er mye grevling, har den gjerne kommet litt i miskreditt hos hageeierne. Men hull i plena blir kanskje tilgitt hvis den tar sneglene, tror Ulf Lucasen.