Fredag skrev smp.no om Kontrollkommisjonen på Sunnmøre som er svært bekymret for bemanningssituasjonen ved voksenpsykiatrisk avdeling i Ålesund.

BAKGRUNN: Slår full alarm om bemanning på voksenpsykiatrisk

Kommisjonsleder Nils Grytten har i et varslingsbrev til Fylkesmannen i Møre og Romsdal satt søkelys på mottaksseksjonen.

Et generelt inntrykk for kommisjonen, etter samtaler med pasienter på seksjonen, er at det er lite kontakt med behandlere, og at den vesle kontakten pasienten har fordeles på flere forskjellige uten at det blir kontinuitet i samtaler og behandlingsopplegg for øvrig.

- Betydelig utfordring

- Vi har en betydelig utfordring med rekruttering, og har hatt det over tid. Vi jobber intenst med situasjonen, men vi opplever det slik at det ikke er lett å få tak i psykiatere. Jeg tror vi skal få løst problemet innen en viss tid, sier avdelingssjef Brit Ingunn Hana i Helse Møre og Romsdal.

- Går lav bemanning utover pasientene?

- Jeg mener vi driver forsvarlig. Vi prioriterer veldig stramt. Samtidig har vi hatt en situasjon med to stillinger på mottak hvor det har vært en vikarstafett. Der har det vært kjente overleger som også jobber andre steder i systemet, sier Hana.

- Har problemene vart lenge?

- Den faste overlegen slutter 1. desember i år, men har vært ute en periode nå. Problemene har vedvart over tid, og vi har sett at det har vært for lite med én overlege. Derfor har vi prioritert slik at vi har to overleger på mottak. Det er også på plass i budsjettet for neste år.

- Hva mener du om de konkrete eksemplene kommisjonen tar opp?

- Enkelthendelser kan jeg dessverre ikke kommentere.

- Er det økt risiko for unødig og økt bruk av tvang, slik kommisjonen hevder?

- Det håper jeg ikke. Alle vurderinger skal gjøres grundig og ut ifra faglige perspektiv. Det jeg kan si er at det ikke er en ønskelig situasjon vi er i, vi prioriterer stramt og setter pasientene først.

Alle er bekymret

- Hva legger du i å prioritere stramt?

- Det betyr at vi prioriterer det viktigste først, altså slik at liv, helse og lover blir ivaretatt. Jeg har lyst til å understreke at vi har dyktig personale som stiller opp alt det de kan. God behandling avhenger av kompetanse i alle ledd. Det mener jeg at vi har, selv om vi sliter med rekruttering av psykiatere.

- Hva mener de ansatte om situasjonen?

- De er jo bekymret de også. Alle er jo det, og ingen vil at det skal være på denne måten. Derfor jobber vi også intenst med saken. Vi er godt kjent med utfordringen.

Fylkesmannen i Møre og Romsdal har, etter det Sunnmørsposten forstår, bedt om en redegjørelse.