Prisen blir delt ut for første gang i år.

I statuttene, som ble vedtatt for rundt et år siden, står det blant annet at prisen har som formål å hedre, oppmuntre og motivere privatpersoner, organisasjoner eller institusjoner som over lengre tid har vist et sterkt engasjement, gjort en forbilledlig innsats eller har oppnådd bemerkelsesverdige resultater på et område.

Les også: – Håper min historie kan hjelpe flest muligLes også: Støttekonsert for ALS-forskning

Pål har viet mye tid til å formidle sine erfaringer med helsevesenet, samt fortalt om sitt liv som kronisk syk. Flere tusen har hørt ham holde foredrag. Eikrem skriver også blogg, og er aktiv i sosiale medier.

– Takknemlige

Mandag kveld ble en enstemmig Helse- og velferdskomité enige om å dele ut den nyopprettede prisen til Pål Eikrem.

– Vi er veldig glade og stolte over å kunne gjøre Pål Eikrem til den første mottakeren av Helse- og velferdsprisen. Denne er opprettet for å gi en oppmuntring til folk som har gjort en ekstra innsats innenfor helse og velferd. Komiteen er imponert over Pål Eikrem som, selv om han har ALS, har tatt seg tid til å lære opp blant andre helsearbeidere i hvordan ALS-pasienter kan ha det, sa komiteens leder, Knut Fylling, i en umiddelbar kommentar.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

– Selv om han er lammet, er han fortsatt deltakende i samfunnet. Han bidrar til å øke bevisstheten rundt ikke bare ALS-pasienter, men alle med lignende diagnoser. Vi er takknemlige for hans innsats, la Fylling til.

Begrunnelsen får Eikrem under utdelingen i bystyremøte 11. desember. Da får han også 10.000 kroner og diplom.

– Ble litt satt ut

Selv er han takknemlig.

– Jeg blir litt satt ut og skjønner ikke at jeg har gjort meg fortjent til denne prisen. Det er kjekt at jobben man gjør blir lagt merke til, skriver han til Sunnmørsposten mandag kveld, og legger til:

– Jeg får vel stryke skjorta mi for denne anledninga. Slips bruker jeg jo daglig, i form av slange til tracheostomien, hehe.