Prosessen har allerede begynt. De første forlot bedriften i begynnelsen av mars.

Tøff prosess

- Det har vært en tøff prosess, sier både fabrikksjef Harald Halsebakke og tillitsvalgte for Nito, Trond Inge Aarønes.

22 fast ansatte har fått tilbud om sluttpakke og har akseptert. To midlertidige ansatte fikk avbrutt sitt engasjement med sluttpakke. To midlertidige ansatte fikk ikke forlenget sin avtale.

Med dette er utviklingslaboratoriet i Porsgrunn lagt ned, der var det to ansatte. Tilbake står produksjonsanlegget og FoU laboratoriet i Ålesund med ca. 70 ansatte. Salgsavdelinga i Oslo er uberørt av prosessen, ifølge fabrikksjefen.

Ansetter tre nye

Samtidig lyser Epax ut tre nye stillinger.

- Det gjelder spesialkompetanse som vi ikke hadde på fabrikken som omfatter vedlikehold, prosjektering og elektriker innen teknisk produksjon, opplyser Halsebakke.

- Hva skjer videre med Epax?

- Nå ser vi framover og mener at konkurransekraften vår vil bli styrket. Vi er en av de mest sentrale leverandører av høykonsentrert omega-3 olje i verden. Det har vært en utflating av veksten. Det er tegn på at markedet skal bli bedre.

Investerer for 25 mill. kroner

Han forteller at det satses fortsatt betydelig i Ålesund. Epax skal  investere for 25 millioner kroner i år. En del handler om vedlikehold, men også om å styrke kvaliteten og stabiliteten.

Halsebakke sier de amerikanske eierne, FMC, er dedikerte, dyktige industrielle eiere med lang erfaring.

FMC er et stort amerikansk konsern, et av verdens største industrielle selskaper.

Siden 2013 har Epax vært en del av FMC Health and Nutrition som har produkter innen helsekost og næringsmiddelindustri.

- FMC's kompetanse er viktig for Epax. Forskning og utvikling og produktutvikling blir viktig framover, både med FoU avdelingen i Ålesund og i samspill med FMC internasjonalt. Strategien er at vi skal være sterk innen kosttilskudd og ha farmasidelen. Vi har vår godkjenning fra FDA (USA's svar på Legemiddelverket journ. anm.) og vi skal holde på den, påpeker Halsebakke.

Epax i Ålesund

- Hvordan ser eierne på lokaliseringen i Ålesund?

- De satser på oss og investerer i oss.

- Hvordan vil de ansatte merke kuttene?

- Vi gjenomfører omorganisering for å bli mer konkurransedyktig. Vi går igjennom arbeids- og produksjonsprosesser for å bli r mer effektive og dermed i  stand til å møte etterspørsel fra kundene, sier Harald Halsebakke.

Karrierevegledning

- Omorganiseringa har gått sin gang. Prosessen har stort sett gått greit.  Det var leit at så mange skulle gå. Men jeg tror det skal gå bra med de som slutter. De har fått karrierevegledning og det ser ut til at det går greit. Forutsetningene burde være bra, sier tillitsvalgte for Nito-medlemmer hos Epax, Trond Inge Aarønes.

- Ledelsen har gjort det de kan for å ivareta de ansattes interesser?

- Jeg tror jeg kan si det slik.

- Er du optimistisk med tanke på fremtiden?

- Jeg velger å være optimistisk. Det var en mulighet for de som blir igjen til å si nei, vi vil  ikke være med videre. Stillinger ble nullstilt. En måtte ikke søke, men en ble plukka ut til å besette stillinger. Det skjedde en del omorganisering.

- Epax investerer mange millioner kroner i år?

- Ja, her er ting som skjer. Tidligere var det snakk om å øke kapasiteten. Nå er det en dreining i retning av mer kostnadsbesparende tiltak, sier Aarønes.