Sikkerhet ble satt på dagsorden da Ålesund-politikerne torsdag skulle vedta plan for kompetanseutvikling i barnehagene. Etter forslag fra Anne Kristin Bryne (Ap) ble det mot én stemme, tatt inn at det skulle legges til et eget punkt om sikkerhet.

– Vi har hatt noen alvorlige hendelser i Ålesund som vi er nødt til å ta innover oss. Jeg har vært opptatt av hva vi som politikere kan gjøre for å hindre at dette skal skje igjen, forteller Bryne til smp.no.

Gjør som flere enn 22.000 andre - lik smp.no på Facebook

– Andre må lære

I 2010 var en gutt nær ved å miste livet etter at han ble kvalt av en hoppestrikk i Vegsund barnehage, mens en fire år gammel gutt døde etter å ha blitt kvalt av en snor i Blindheim barnehage sommeren 2014.

Bryne mener målet må være at barnehagene i Ålesund skal lære av hverandre etter slike hendelser.

– Når disse barnehagene har gjennomgått hva som har skjedd, og hvordan man kan sikre seg mot at det skjer igjen - må vi sørge for at andre barnehager også lærer av dette. Jeg er helt sikker på at også de ansatte som har opplevd slike kriser, gjerne vil dele kunnskapen sin med kolleger i andre barnehager, påpeker hun.

Vil ha årlig oppdatering

Bryne mener at møteplassene hvor dette kan skje, allerede eksisterer ved at barnehagene har ulike nettverk hvor de samarbeider.

– Fordi man stadig får nye ansatte, nye barn og nye lekeapparater, bør dette med sikkerhet på agendaen jevnlig, sier Bryne.

Bakgrunn: – Loven er dårlig for barnaVentet to år med å sjekke barnehage etter Daniel ble invalidSkal registrere alle skader i barnehagerHar gjort garderober tryggere etter dødsfall

Den ti sider lange planen innledes med at kommunen har ansvaret for at barna har et «god pedagogisk og trygt barnehagemiljø», men det er ikke beskrevet hvordan man skal sørge for sikkerheten. Heller ikke i planen for hvordan tilsyn skal utføres, nevnes sikkerhet konkret.

I vedtaket torsdag blir det påpekt at politikerne nå vil ha en årlig orienteringssak hvor de får vite hvordan arbeidet med kompetanseplanen går.

Tilsyn

Sunnmørsposten har tidligere skrevet at det gikk henholdsvis to år og ni måneder før kommunen kom på varslede tilsyn til Vegsund og Blindheim barnehage.

– Det er vanskelig å mene noe sikkert i forhold til dette med tidsperspektivet, for det er sikkert en grunn til at det blir slik. Men når slike ting skjer, mener jeg at vi bør være raskere ute enn tilfellet var her, sier Bryne.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

– Kommunen bruker i dag en tilsynsordning hvor ansatte intervjues, men det gjøres ikke fysiske observasjoner for å avdekke eventuelle farer. Mener du dette bør forandres?

– Tilsynene som gjennomføres i dag, blir gjerne utført av kommunale rådgivere som ofte har fokus på det pedagogiske innholdet. Men det kan også gjennomføres tilsyn fra kommunelegen sin side, etter forskrift om miljørettet helsevern. Samtidig bør kanskje muligheten til å gjøre uanmeldte tilsyn tas i bruk i større grad, sier Bryne.

Ap-politikerne Anne Kristin Bryne sier hun både er opptatt av at barnehagene har et godt pedagogisk tilbud - og er et trygt sted å være for barna. Foto: Staale Wattø