Jakter på sunnmørske gener

DNA-testing av 1.000 år gamle knokler kan gi svaret på om vikinghøvdingen Gange-Rolv fra Giske ble hertug av Normandie.
Ålesund og omland

Neste år markerer Ålesund og Giske 1100-års jubileum for vikinghøvdingen Gange-Rolv. Moderne DNA-testing kan gi svaret på om han faktisk ble fransk hertug.

Vikingen Gange-Rolv er en myteomspunnet figur. Det sies at han var så stor at han alltid måtte gå til fots, fordi hesten ble for liten. Han er også blitt identifisert med hertugen Rollo som var hertug i Normandie og stamfar for det britiske kongehuset.

Men var hertugen samme mann som Gange-Rolv fra Giske? Eller var Rollo dansk slik man tror i Danmark.

Det kan kanskje Sturla Ellingvåg svare på. Han er med på et prosjekt som nå skal genteste det man mener er levninger etter Rollos barnebarn.

Tester lårbein

Ellingvåg driver stiftelsen Explico på Larsnes i Sande kommune. De har i samarbeid med forskjellige forskningsmiljøer drevet med gentesting både på Påskeøya og ved Svartehavet for å fastslå hvilken opprinnelse befolkningene der egentlig har.

Denne gangen handler det altså om herkomsten til Rollo.

– Vi vet at det ligger levninger til Rollos sønnesønn i en krypt i et fransk kloster. Med moderne gentesting så kan vi få svaret på opphavet til hertugen, sier han.

I dette prosjektet jobber Ellingvåg i lag med fem professorer fra Frankrike og Norge. Om man klarer å ta gode nok vevprøver fra et nedgravd lårbein, så er det mulig at gentestingen kan gi svaret på om Rollo var norsk eller dansk.

Sønn av Mørejarl

I dansk historietradisjon er nemlig Rollo av dansk opphav, mens historikere i Norge mener han er norsk.

– Om vi kan fastslå at han er av norsk opphav så er det nærliggende å tro at han er fra Sunnmøre og er sønn av Ragnvald Mørejarl, som norske historikere har ment lenge, sier Ellingvåg.

Et klart svar på opprinnelsen til Rollo hadde gledet Arnfinn Larsen fra Ålesund. Han er Gange-Rolv-entusiast og nestleder i jubileumskomiteen for 1100-års jubileet for vikinghøvdingen. Jubileet arrangeres i samarbeid med Giske og Ålesund kommuner.

Kan trekke turister

Neste år er det nemlig 1100-år siden Rollo ble hertug over Normandie. Samtidig er det hundre år siden det ble reist en statue av hertugen i byparken i Ålesund. Statuen var en gave fra byen Rouen i Frankrike.

– Det hadde vært veldig flott om vi fikk bekreftet at han virkelig kom her fra, sier Larsen.

Han har lenge vært engasjert i historien om vikinghøvdingen som ble fransk hertug og stamfar til det britiske kongehuset.

– Jeg mener at vi må benytte oss av at Rollo er sunnmøring. Dette er en kjent skikkelse i Europa, hvor han er mye mer kjent enn i Norge, sier Arnfinn Larsen.

Svaret på om Rollo virkelig er fra ålesundsområdet får vi tidligst i høst etter at den franske krypten er åpnet. Om prøvene som blir tatt ikke gir et godt nok svar, så vil de bli tatt vare på i påvente av bedre analyseteknologi.

Les mer om jakten på genene til Gange-Rolv/Rollo i morgendagens papirutgave av Sunnmørsposten.Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Ålesund og omland