Ser du familielikheten?

Et vikingjubileum og slektshistorien til kona til en fransk turistsjef var bakgrunnen for at turistkontoret i Ålesund fikk et overraskende besøk tirsdag.
Ålesund og omland

Turistkontoret i Ålesund fikk overraskende besøk av turistsjefen fra franske Rouen tirsdag.

Med seg i bagasjen hadde Guy Pessiot en invitasjon til Ålesund og Giske kommuner om å delta under avdukingen av den restaurerte statuen av hertug Rollo i den franske byen den 17. mai.

– I utgangspunktet er jeg her på ferie, men benytter samtidig anledningen til å overlevere denne invitasjonen, forteller Pessiot til Sunnmørsposten, via turistkontorets fransktalende medarbeider, Nastasia Vieux.

Jubileum

I år er det 1100 år siden norske historikere mener vikinghøvdingen Gange-Rolv grunnla Normandie, og dermed ble hertug. Jubileet skal feires både på Sunnmøre og i Frankrike i høst.

Selv om særlig danske historikere stiller spørsmål ved opphavet til hertugen, er det en allmenn oppfatning i Frankrike at Gange-Rolv og Rollo var samme person.

Jubileumskomiteen i Ålesund og Giske har planlagt en storstilt feiring helga 23-25. september. Dessuten vil Sunnmørsposten i samarbeid med Turistbussene arrangere en reise til Normandie og jubileumsmarkeringen der i samme måned.

Stolte av vikingblod

Turistsjefens kone, som også er med på turen, er en av mange som er direkte etterkommere av hertugen. Og da var det selvsagt naturlig å ta turen opp i Byparken i Ålesund for å ta slektas stamfar nærmere i øyesyn.

– Folk i Normandie er stolte av å være etterkommere av vikinger, ikke minst på grunn av måten hertug Rollo sørget for økonomiske forbedringer og utvikling av handelsforbindelsene i distriktet, forteller Pessiot.

I løpet av kort tid vil det bli avgjort om og hvem som skal reise fra Giske og Ålesund til avdukingen av statuen på nasjonaldagen.

Vil legge ned pergament

I forbindelse med avdukingen av den restaurerte statuen i Rouen, ønsker en av initiativtakerne blant annet at det blir lagt ned et pergament med innskrift på fransk, norsk og engelsk.

Det er også et ønske om å legge ned tilsvarende pergament i de andre byene hvor det er plassert statuer av den franske hertugen, Ålesund og Fargo i USA. Det samme skal ha blitt gjort under tusenårsjubileet i 1911.

Den franske turistsjefen forteller at det også er laget til historiske utstillinger i flere byer i Normandie, som kommer til å holde åpent hele året.

Les mer om saken i Sunnmørsposten onsdag

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Ålesund og omland