Massakre på truet sjøfugl vekker reaksjoner

– Krykkjekolonien er den siste i vårt distrikt som har fått fram unger, sier oppgitt fugleekspert etter nedslaktingen av truet sjøfugl i Steinvågen.

Mer enn 50 døde krykkjer ble funnet bestialsk drept i Steinvågen i Ålesund søndag kveld. Politiet ser alvorlig på denne typen miljøkriminalitet, men er avhengige av tips i saken. Her er politibetjent Karl Idar Vik og innsatsleder Jarle Opsdal på stedet. 

Ålesund og omland

Det som framstår som lystmord på godt over 50 sjøfugler i Ålesund, vekker kraftige reaksjoner. Politiet ble varslet om de bestialske fugledrapene i Steinvågen søndag kveld.

På rødlista

Fuglene som brutalt ble massakrert med skytevåpen, er krykkjer, en art i måsefamilien som er satt på rødlista over truede arter etter at bestanden har stupt de siste årene.

– Det er forferdelig at det finnes folk som i det hele tatt kan finne på noe så fullstendig meningsløst som å skyte levende vesener, bare for å skyte dem, tordner Alv Ottar Folkestad.

Les også: Fuglemassakre i Steinvågen

Sunnmøringen som er leder i Norsk Ornitologisk Forening, påpeker samtidig at det å gå berserk med skytevåpen på en slik måte, vitner om en fullstendig mangel på respekt for lover og regler.

– Grusomt tilbakeslag

Flere av fuglene lå på reir med unger da de ble skutt.

Politipatruljen som var på stedet søndag kveld, samlet rundt 50 døde fugler, og måtte avlive flere fugler som var skadeskutt. Senere på kvelden var også viltnemda på stedet, og kunne opplyse at de hadde funnet flere døde fugler og avlivet andre som var skadeskutt.

Folkestad som også leder arbeidet med å kartlegge fugler her i distriktet, karakteriserer rovmordene som et «grusomt tilbakeslag» i arbeidet med å holde bestanden oppe.

– Nettopp denne kolonien i Steinvågen med rundt 400 par har vi nylig satt i gang overvåking av. Dette er den siste kolonien i distriktet som har produsert unger, forteller Folkestad.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Bestanden har stupt

Tidlig på 1970-tallet kunne man telle flere hundretusen krykkjer i fuglefjellet på Runde, men i løpet av de siste tiårene har bestanden sunket kraftig.

Årsaken er trolig mindre tilgang på næring.

– Nå er det så få igjen på Runde at vi ikke er i stand til overvåke bestanden, og i løpet av de siste sju-åtte årene er det ikke produsert unge der ute, sier Folkestad.

– Trenger tips

Politiet ser alvorlig på saken og har satt i gang etterforskning. Etter nye retningslinjer fra riksadvokaten skal også denne typen miljøkriminalitet prioriteres høgt.

– Men for å ha noen mulighet til å avdekke synderne er vi helt avhengige av tips, sa politiets innsatsleder, Jarle Opsal, til Sunnmørsposten søndag kveld.

Også Alv Ottar Folkestad ble informert om saken i løpet av mandagen, og er spent på den videre etterforskningen. Etter det smp.no kjenner til har ikke politiet fått inn tips i løpet av mandagen, som har ført etterforskningen på sporet av konkrete mistenkte.

Skjedd før

En tilsvarende episode med bestialske drap på krykkjer skjedde i samme område sommeren 2008. Den gang var flere ungdommer i søkelyset etter at et vitne forklarte at vedkommende hadde sett ungdommene skyte sjøfuglene fra bil.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Ålesund og omland