Fjordman skrev debattinnlegg under eget navn

Den anonyme bloggeren Fjordman, som fredag sto fram som Peder Jensen, har skrevet flere debattinnlegg i norske aviser under eget navn.

  Foto: BENTE FREMMERLID

Ålesund og omland

I et intervju med VG står Fjordman fram med navn og bilde. 36 år gamle Peder Jensen fra Ålesund forteller at han har tatt avgjørelsen i samråd med sin advokat.

Tidligere har bloggeren opplyst at han ønsker å være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet. Men Nøstvold Jensen har ved flere anledninger skrevet signerte debattinnlegg i blant annet Sunnmørsposten, Aftenposten.no og VG.

Islamkritikk

I et innlegg i VG fra 2003 skriver han blant annet om problemene ved å kritisere islam.

– Mens man i dag kan si omtrent hva som helst om kristendommen, er det mye mer problematisk å komme med sensitive uttalelser om islam, skriver Jensen i innlegget.

Han refererer også til arbeiderbevegelsens gamle slagord «Skal man nyte, må man også yte», og omtaler muslimer som ikke vil godta kritikk av islam, som gratispassasjerer i det åpne samfunnet.

Far tar avstand

Jensens far, konsertarrangøren Steinar Nøstvold Jensen fra Ålesund, tar sterk avstand fra sønnens meninger.

– Alle som kjenner meg og min familie, vet at vi har et totalt motsatt syn enn Peder, men nå er det jo slik at det er ytringsfrihet her i landet, sier Nøstvold Jensen til Sunnmørsposten.

Han fikk vite at sønnen er bloggeren Fjordman forrige fredag.

– Jeg har lenge visst om min sønns syn på Islam, men bloggingen som Fjordman var nytt for meg inntil Peder fortalte det for en uke siden, sier Nøstvold Jensen, som beskriver sønnen som en person som tar avstand fra vold.

– Man finner ikke noe mindre voldelig person enn Peder. Han er trukket inn i dette på grunn av sine meninger, sier faren.

Avhørt

I sitt manifest referer Anders Behring Breivik til Fjordman hele 111 ganger. Til VG sier Jensen at det føles «forferdelig ubehagelig» at han skal ha blitt sett på som et idol av den terrorsiktede.

– Jeg kommer aldri til å blogge under pseudonymet Fjordman igjen. Jeg har mistet lysten siden det knyttes til en slik person, sier han.

Torsdag ble Jensen avhørt av politiet. Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sa til NTB etter avhørene at politiet vil vurdere om han skal innkalles på nytt.

Les selv: Innlegg om feminisme i Sunnmørsposten 2000

Les selv: Innlegg om islam i Sunnmørsposten november 2003

Artikkel: Dette skrev Sunnmørsposten om hans opphold i Kairo i 2000