Frykter at «Nordlys» skal kantre

Ålesund brannvesen vurderer å trekke ut mannskapene fra skipet. Tre arbeidere er kjørt til sjukehus, og hjelpemannskap ble evakuert.

  Foto: Willy Haram (mms-foto)

Vi gjør nå forsøk på å få i gang flere pumper. Dersom det ikke går, blir vi nødt til å trekke ut alt mannskap.

Geir Thorsen

  Foto: (MMS) Willy Haram

  Foto: (MMS) Willy Haram

  Foto: Staale Wattø

  Foto: Staale Wattø

  Foto: Staale Wattø

Ålesund og omland

Den brannskadde hurtigruta «Nordlys» er mindre stabil nå i kveld, og brannsjef Geir Thorsen i Ålesund brannvesen frykter at skipet i verste fall kan kantre.

Dykkere er i sving for å finne ut hvor vannet kommer inn i «Nordlys».

Krenger 16 grader

Det brannherjede skipet krenger i 22.15-tida 16 grader. Tidligere i ettermiddag var denne på ti grader. Med andre ord har situasjonen forverret seg.

- Vi fortsetter nå å pumpe, og håper at det har effekt. Vi har også dykkere i sving for å finne ut hvor vannet kommer inn i skipet, sier brannsjef Geir Thorsen i Ålesund brannvesen til smp.no.

- Det kommer fremdeles inn for mye vann, og i og med at vi ikke har fått gått igjennom skipet skikkelig innvendig, tyr vi til dykkere, forklarer han.- Vi har ikke kontroll

Skipet tar inn mer vann enn mannskapene hans klarer å få pumpet ut, derfor vurderer han fortløpende å trekke mannskapet ut av det brannherjede fartøyet, sa han til smp.no i 20-tida torsdag kveld.

- Vi har ikke kontroll på stabiliteten. Skipet tar inn mer vann enn vi klarer å pumpe ut, sier han.

Se video: Ålesunder filmet den brennende innseilinga
Bildeserie: Se bildene fra brannen og redningsaksjonen

Lekkasjen øker

- Vi er ikke kommet så langt at vi vet hvor det tar inn vann. Akkurat nå er det kritisk, og jeg frykter at skipet kan kantre.

- Er situasjonen forverret seg nå i kveld?

- Ja, den er verre, delvis på grunn av en pumpe som sviktet. Dessuten tyder det på at lekkasjen øker i styrke, sier Thorsen.

Dramatiske konsekvenser

Han har vært i kontakt med selskapet, Hurtigruten, som sier fartøyet er stabilt nå, men ut fra erfaringene som hans menn gjør om bord, føler brannsjefen seg ikke trygg på at ikke fartøyet kan kantre, med de dramatiske følgene det kan få for brannmennene som febrilsk jobber for å pumpe vann ut av «Nordlys».

- Vi gjør nå forsøk på å få i gang flere pumper. Dersom det ikke går, blir vi nødt til å trekke ut alt mannskap, sier Thorsen til smp.no.

Nå i kveld er allerede en del av mannskapet ute av skipet, og i 20-tida var bare fire brannmenn i arbeid om bord.

Politiet: – Mistenker eksplosjon startet brannen
Passasjerer: – Det kom to menn, svarte i ansiktet
Les også: «Nordlys» til kai med kraftig slagside

Se video: Her brenner skipet
Se video: Passasjerer går i livbåtene
Se video: Her tømmes skipet

Les også: De omkomne hentet ut
Trygve Hegnar: – All fokus på de rammede
Hurtigrutesjefen: – Preger hele organisasjonen

Beordret evakuering

Det var i 19.30-tida at det oppsto større lekkasje i skipet, og det ble beordret full evakuering av mannskaper en periode.

- Skipet er ustabilt og krenger mer enn tidligere. Det er uklart hva som har skjedd, opplyser operasjonsleder Trygve Ødegård i Sunnmøre politidistrikt.

Det ble jobbet utover kvelden med å finne ut hvor vannet kommer fra. Samtidig ble det gjort nye forsøk på lensing av skipet.

Tre kjørt til sjukehus

Tre personer er i kveld kjørt til sykehus med skader etter at de arbeidet om bord i fartøyet. Dette var personer som var innleid fra et firma for å bistå med pumper om bord.

- Disse to har hatt manglende verneutstyr og blitt omtåket av branngasser og måtte hjelpes ut, opplyser operasjonsleder Ødegård, som legger til at det vil bli skjerpet kontroll på stedet etter dette.

Segnet om

Ifølge innsatsleder Jarle Paul Oppsal kom de tre med ei ny pumpe som skulle erstatte de pumpene som var tette og førte.

- To av dem segnet om inne i båten og en segnet om på land, sier han til smp.no.

De tre arbeiderne gikk inn i båten usikret i 20.10-tida, uten maske, da de monterte pumpene. Fire røykdykkere gikk deretter inn for å kontrollere at de nye pumpene fungerer.