Daniel tilbake i ny barnehage

Ett år etter den fatale ulykken er Daniel (4) begynt i ny barnehage. Men foreldrene strever med et komplisert puslespill for å ta hverdagen tilbake.
Dette er saken:
Daniel var en frisk 3-åring. 4. oktober 2010 blir han funnet livløs i et lekestativ i Vegsund barnehage, etter å ha fått et hoppestrikk rundt halsen. Han blir sendt til sjukehus og svever mellom liv og død. MR-bilder viser katastrofale skader. Han er blitt hundre prosent invalid. Først i mai i år, får Daniel flytte hjem til familien på Myrland. Samtidig starter foreldrenes kamp for å få tilstrekkelig med ressurser til å ivareta Daniel. Nå er Daniel tilbake, i ny barnehage.
Ålesund og omland

Før ulykken 4. oktober 2010 var Daniel en frisk gutt. Nå er mye annerledes. Gutten trenger assistanse til det meste. Og trening.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Daniels foreldre strever fortsatt med å få alle brikkene til å falle på plass, slik at Daniel kan gå barnehage og de selv komme tilbake i jobb.

Stortrives

Men nå er gutten begynt i ny barnehage - og stortrives.

– Tilbudet i barnehagen fungerer godt og Daniel stortrives. Han er ivrig sammen med de andre barna, beveger beina, prater og ler. Han er lett å lese, sier Daniels mamma, Karina Eidem.

Les også: Daniels tøffe kamp
Les også: Reddet av leikekamerater

Valget av Veslefrikk barnehage var heller ikke tilfeldig, da foreldrene valgte ny barnehage til Daniel etter ulykka i fjor. God utforming og tilgjengelighet var viktige faktorer.

– Og hadde det ikke vært for Marianne, så hadde vi neppe våget å sende Daniel i noen barnehage igjen, sier Karina. Marianne er Daniels tante og har siste halvåret også vært Daniels assistent.

Mangler ressurser

Bekymringene nå går på det å få tilstrekkelig med ressurser: – På dette punktet har vi ikke kommet i mål ennå, sier Karina.

Kommunen har ikke tildelt tilstrekkelig med assistenttimer til å dekke opp en hel barnehagedag. Seks timer er ikke tilstrekkelig. I høstferieuka er det enda færre timer. Daniel har behov for én til én-oppfølging.

Vurderer ULOBA

Er Marianne sjuk, har kommunen heller ikke avsatt assistent som dekker hennes fravær. Foreldrene vurderer derfor sterkt å gå over til ULOBA, noe som innebærer at de selv blir arbeidsgivere for assistentene, istedenfor kommunen.

Søknaden om å få utvidet perioden for pleiepenger, har blitt avslått. Søknad om drosjeskyss til og fra barnehagen har blitt en runddans mellom kjørekontor, PPT, Oppvekst og NAV.

– Det er et puslespill.
– Og brikker mangler?
– Ja. Og det er vi som må pusle det, sier Karina Eidem.

Sunnmørsposten fulgte Daniel en dag i barnehagen -
les reportasje i torsdagens papirutgave av Sunnmørsposten