Jakter på byfjellets hemmeligheter

Krigshistoriker vil til bunns i bemerkelsesverdig historie fra en tysk soldat.

Alle andre detaljer stemmer

Krigshistoriker Jan Olav Fladmark
Ålesund og omland

Les stor reportasje om Aksla-anlegget med bilder og grafikk i papirutgaven av Sunnmørsposten lørdag.

Har du lurt på kva som skjuler seg bak stålgitteren i byparken i Ålesund? Det har krigshistoriker Jan Olav Fladmark, som har brukt mye tid på å undersøke hva som skjuler seg inne i byfjellet Aksla.

Følg smp.no på Facebook

Ikke minst har han tatt for seg den utrolige historien til den tyske soldaten Walter Voss.

Etter krigen fortalte Voss om lastebiler som kjørte inn og ut av fjellet - og flere kanonstillinger som lå skjult inne i byfjellet klar til å skyves ut og overraske fiendtlige skip i fjorden.

– Det bemerkelsesverdige med Walters beskrivelser, er at alle andre detaljer stemmer. Han har gjengitt flere andre anlegg i detalj, og alt finner vi igjen. Bare ikke disse to, forteller han til Sunnmørsposten.

Se video: Byfjellets mysterier

Nå håper historikeren avansert geologisk utstyr som kan avsløre hulrom i fjellet, kan gi svaret.

Hvis ikke kan byggingen av et nytt badeland i byen bidra til å avdekke mysteriet. I planene ligger nemlig at bygningen som ligger i det utpekte området - gymsalen til Nørvøy skole (nå Steinerskolen) - skal rives. Da vil krigshistorikeren stå i første rekke.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Ålesund og omland