Humøret var godt da Norsk Maritimt Kompetansesenter ble offisielt åpnet torsdag formiddag.

Kronprins Haakon sto for åpningen, og fikk etterpå se hva det nye senteret ved Nørvasund rommer.

Fikk prøve selv

- Hold trygg avstand, sa kronprinsen i det han skulle til å operere en propell fra Rolls-Royce (bildet over).

- Dette er en fantastisk bygning der utdanning, trening, forskning og næringsliv kan møtes i inspirerende omgivelser, sa kronprins Haakon.

Før han la til:

- Jeg spurte noen av barna utenfor om de kunne tenke seg å jobbe her når de blir voksne. Mange svarte ja, det lover bra for fremtiden, sier kronprinsen.

- Glad i det maritime livet

I tillegg til å operere propeller, fikk han et innblikk i hvordan man opererer avanserte fartøy ute på feltet, i den avanserte simulatoren. Her fikk han kyndig veiledning av Arne Monsholm og Farstad-kaptein Jeff Knight.

I "Offshore Simulator Centre" trenes mannskaper både i maskinrom, kranoperatører og på broa.

- Realitetsfølelse, sa kronprinsen etter å ha besøkt flere simulatorer på NMK.

Kronprinsen fikk være med på flere maritime operasjoner, blant annet å løfte en container fra en plattform ned til et skip.

- Jeg er jo veldig glad i det maritime livet, og sånn sett føler jeg en tilknytning til dette stedet. Jeg er imponert over hva de har fått til både med bygget og i næringa, sa kronprinsen etterpå.

Moderne region

Statssekretær Roger Ingebrigtsen var på sin side klar på viktigheten av NMKs etablering i Ålesund. Han var regjeringens representant under åpningen torsdag.

- Dette gjør Ålesund til en av de mest moderne regionene i Norge, sa Roger Ingebrigtsen.

Tok seg god tid

Kronprinsen på sin side tok seg ekstra god til på omvisninga inne i senteret, ettersom åpningsseremonien lå godt foran tidsskjemaet.

Han stilte mange spørsmål og er genuint interessert i temaet.

Mens kronprinsen fikk omvisning på sentrets forskjellige avdelinger, minglet de inviterte gjestene inne i vrimlearealet.

Se bildene fra åpningen her: NMK-åpningen i bilder

Ellers var det folkefest utenfor senteret da kronprinsen ankom for å åpne, her ser du hvordan han ble tatt imot av ålesundsbarna.

PROPELL: Her er det best å holde avstand, sa kronprinsen da han skulle operere de store Rolls-Royce-propellene i kompetansesenteret. Foto: Bjørn Vatne
Kronprins Haakon får styre et fartøy i en av de avanserte skipssimulatorene i senteret. Arne Monsholm og Farstad-kaptein Jeff Knight instruerer. Foto: Bjørn Vatne