Flere har fortalt  om pågående telefonselgere som raskt legger på røret hvis det stilles kritiske spørsmål om formålet. Det har også blitt oppfatta at de ringer på vegne av LHL, Landsforeningen for Hjerte- og lungesyke.

Onsdag tok seksjonsoverlege Bjørn Magne Jåtun ved barneavdelinga kontakt med Sunnmørsposten og sa at de ikke har noe slikt samarbeid med LHL. Jåtun advarte mot å gi penger til selgerne.

Nå viser det seg at det de seneste ukene har pågått en lovlig innsamling til barneavdelinga, i regi av Foreningen for hjertesyke barn. På telefon har de tilbudt salg av en kalender. Foreninga har lovt å støtte barneavdelinga i Ålesund med i overkant av 30.000 kroner.

Christine Vaksdal Nilsen er seksjonsoverlege på barne- og ungdomsavdelinga ved Ålesund sjukehus, over Sunnmørsposten bekrefter ho samarbeidet .

Beroliger

Generalsekretær Helene Thon går derfor fredag ut i media for å berolige de som har kjøpt deres hjertebarnkalender.

Ho forteller at Foreninga for hjertesyke barn har mottatt flere henvendelser fra personer som har kjøpt vår hjertebarnkalender de siste ukene, og som nå lurer på om pengene fra deres kalenderkjøp kommer frem. De som har kjøpt kalender er altså mest sannsynlig ikke lurt.

- Fredag sendte vi derfor ut brev til de 1500 som har kjøpt hjertebarnkalenderen, for å be dem sjekke at pengene er sendt til riktig konto, forteller ho til Sunnmørsposten.

Langtids EKG-overvåking

Seksjonsoverlege Christine Vaksdal Nilsen ved barne- og ungdomsavdelinga på Ålesund sjukehus bekrefter dette. I overkant av 30.000 kroner skal gå til avdelinga.

- Vi har hatt veldig godt samarbeid med Foreningen for hjertesyke barn i mange år, og de tok kontakt i vår og lurte på om det var noe utstyr vi trengte. Vi har nå kjøpt inn en EKG-maskin for langtidsovervåking av barn med forstyrrelser i hjerterytmen. Den kom på plass like før sommeren og blir tatt i bruk når behovet er der, sier overlegen og forklarer:

- Barn kan gå med maskina på seg hjemme i opptil 30 dager. Enkelte typer hjerterytmeforstyrrelser kommer bare av og til. En maskin for overvåking i mer enn fire-fem dager har vi ikke fra før, sier barnelegen.

Legen forteller at foreninga har lovt å dekke alle kostnadene, som er i overkant av 30.000 kroner.

Pågående selgere

Hvem er de så, disse selgerne som raskt legger på røret hvis det stilles kritiske spørsmål om formålet? Det er ikke hverken barnelegen eller Thon sikker på.

- Det er i alle fall ikke slik våre selgere har fått beskjed om å oppføre seg, sier Thon til Sunnmørsposten.

- Det som taler for at det er andre folk, er at når det er stilt kontrollspørsmål, har selgerne bare lagt på, sier overlege Vaksdal Nilsen, som liker dårlig dersom noen misbruker denne og andre seriøse foreningers tillit ved å gi seg ut for å representere dem og be om penger.

Saka er ikke anmeldt, men vi vurderer å gå til det skrittet, sier generalsekrær Helene Thon i Foreningen for hjertesyke barn.

Helene Thon er generalsekretær i Foreningen for hjertesyke barn. Foto: Pressefoto