Sokner til sentrum

– Jeg føler meg hjemme her, mye mer enn jeg gjør på Moa, sier Jana Litnerova, som flytta fra Tsjekkia for ei uke siden.

Eliska Konickova og Jana Litnerova. 

Ingrid Strande og Reidun Slyngstad. 

Småbarnspappa Tor Arne Hofseth 

Ålesund og omland

Sammen med venninna Eliska Konickova nyter hun sol og en sigarett på Dronning Sonjas plass i Ålesund sentrum. Med panoramautsikt til Brosundet, Skateflua og ut mot havet synes de to jentene svært så tilfredse med tilværelsen. Med hvert sitt kamera foreviger de en fin høstlørdag i jugendbyen.

- Det er noe helt eget med bysentrum, med husa, havet, kaia. Hadde det bare vært litt enklere å parkere, ønsker Eliska.

Si din mening nederst i saken.

Unik nærhet til sjø

Småbarnspappa Tor Arne Hofseth kunne knapt vært mer enig. Han verdsetter nærhet til båtlivet såpass mye at han risikerer parkeringsbot under krabbehandelen.
– Tida er i ferd med å gå ut akkurat nå, sier han og ser på klokka.

Vi peker på parkeringsvakta som fronter sentrumsaktivitet i dagens Sunnmørsposten og krysser fingrene for at Hofseth har hellet med seg denne solfylte dagen.
Sammen med barna Daniel (5) og Nora (20 måneder) håper Hofseth på parkeringstunnel i Aksla – og gjerne  badeland i samme slengen.

– Vi bor i Hatlane, men selv om det er kortere til Moa drar vi langt heller til sentrum. Det er mer bymiljø her, mer koselig med båter og sjø. Det er ikke kjekt å ta med ungene til Moa, det er bare stress, synes han.

Selv om han bevisst legger koseturer med de små til kaipromenaden langs Brosundet, har han forståelse for at Moa er mer attraktivt som trafikalt knutepunkt.

– Jeg jobba i ytre bydel tidligere, og det er voldsomt tungvint. Det er kanskje ikke så mye plass igjen å bygge på i sentrum, men nå står jo mange lokaler tomme, påpeker han, som utvilsomt mener et parkeringshus med litt størrelse kan gjøre underverker for Ålesund sentrum.

Drømmer om torglørdag

På Kiperviktorget står en venninnegjeng og skravler. De har nettopp kjøpt tomater fra en av de utplasserte bodene. Slike var det langt fler av før i tida, kan de fortelle.
– Da var det torgadag fra klokka seks om morgenen hver lørdag, forklarer Reidun Slyngstad.

Fremdeles går det knapt en lørdag uten at hun leverer lottokupongen sin på Narvesen i Ålesund sentrum.
– Vi reker no her hver dag, hva skal vi innover på Moa etter? Der ser man jo ingenting rundt seg, hevder hun og får støtte av Ingrid Strande.

– Men no skal vi levere kupongen og så opp på senteret og bruka penga. Det er sosialt å gjøre det her i byen, synes de.