Da Sunnmørsposten besøkte bålgjengen på Slinningen tidligere i uka uttrykte bålsjef Alexander Slinning (22) at bålbyggerne fra Hessa føler seg brukt og utnyttet av kommunen.

– Slinningsbålet er noe alle vil se, som har blitt en tradisjon for byen og som Ålesund kan være stolte av, sa Slinning: – Vi føler derfor at kommunen kunne ha gjort mer for å hjelpe. Vi føler oss brukt.

Vil gjerne hjelpe

Ordfører i Ålesund, Bjørn Tømmerdal, synes det er trist å høre at bålgjengen føler seg forbigått, men viser til den økonomisk vanskelige situasjonen kommunen befinner seg i for tiden.

– Hadde vi hatt flere midler skulle vi gjerne bistått både det ene og det andre kulturarrangementet, men det har vi dessverre ikke anledning til.

Vil ikke ha penger

Slinning forklarer at det er ikke nødvendigvis penger det er ute etter, men kanskje noen som hjelper til med sikkerheten eller noen som kommer med litt mat til ungdommene som holder på.

– Vi gjør noe stort for byen og samler folk fra hele Sunnmøre, og vi får ikke et takk engang.

Stolt

Tømmerdal presiserer at han og Ålesund kommune er umåtelig stolte av hva bålgjengen klarer å prestere hvert år, og minner byggerne på at de fikk utdelt Ungdommens Kulturpris i 2007 som en ekte annerkjennelse og bekreftelse på det flotte arbeidet de gjør for byen.

– Jeg trekker bålet frem flere ganger når vi får besøk og skryter av den fantastiske frivilligheten og dugnadsånden som finnes ut på Hessa.

Ordføreren vil likevel poengtere at bålet nettopp er et dugnadsbål, og ikke er kommunalt bål som kommunen har ansvar for. Imidlertid har havna, som er en offentlig institusjon, hatt mye å gjøre med opprydningen etter Slinningsbålet, med paller som flyter på fjorden.

Avslutningsvis oppfordrer Tømmerdal uansett bålgjengen til å søke om økonomisk støtte til kommunen gjennom ulike ordninger og grupper.