Se Slinningsbålet direkte på smp.no

Slinningsbålet 2013 i flammer med valfart rundt. Leo Resnes beskriver dokumentaren sin slik: «På Slinningsodden utenfor Ålesund bygger ungdom verdens største Sankthansbål. I generasjoner har bålbyggere reist byggverk som strekker seg mot himmelen for så å brenne dem ned igjen. Det er ungdommens dugnadsarbeid som samler befolkningen i en by som brant, for å oppleve årets høydepunkt i en tradisjon for ild». 

Ålesund og omland

Lørdag kveld kan du følge Slinningsbålet direkte på smp.no.

  • Bålet blir tent rundt klokka 22. Om du vil se bålet på nettet, klikker du deg inn på smp.no lørdag kveld.

Bålbygging på Slinningen er en tradisjon som strekker seg over flere generasjoner.


Tradisjon for ild i byen

Med et sterkt ønske om å fortelle historie fra Ålesund og for å illustrere arbeidet som ligger bak Slinningsbålet, filmet Leo bålets prosess.

I 2010 ble bålgjengen belønnet med Guinness World Record for verdens høyeste bål, da bålet nådde 40,45 meter.

Det er gjeng dugnadsarbeidende karer som sørger for at det blir slinningsbål i år også. I år er ikke målet verdensrekord, men å bli ferdig til lørdag.

Historisk bildeserie: Sankthansfeiring i Ålesund


– Skulle gjerne hjulpet bålgjengen

Ordfører Bjørn Tømmerdal i Ålesund er umåtelig stolt av Slinningsbålet, men minner om at det er et dugnadsbål, og at kommunen har dårlig råd.

Sankthansaften er egentlig på mandag. Mange bål blir fremdeles tent på selve sankthans, men ved Slinningen har de gått over til å tenne bålet den nærmeste lørdagen.

Regnværet hindrer bålforbud på St. Hans

Aldri så galt at det ikke er godt for noe. Tørkeperioden kunne ellers har medført totalforbud mot all bålbrenning på den store midtsommerfesten.

Værprognosene for lørdag kan ikke sies å være særlig sommerlige, men det ser heldigvis ut til at det ikke blir så altfor mye regn. Temperaturen vil ligge på rundt 10 grader.